Partners in bedrog

Waarom hebben godsdiensten je tegen je natuurlijke instincten opgezet? Om de simpele reden dat je je schuldig gaat voelen.
 
Ik heb eens gehoord over twee jonge mannen. Ze hadden een zaakje: de ene ging ’s nachts de stad in en smeerde koolteer op de deuren en de ramen van mensen en ging dan de stad weer uit. ’s Ochtends werd iedereen verbaasd wakker: hun deuren en ramen waren een smeerboel geworden. Hoe moesten ze dat nou schoonmaken?

En dan verscheen de tweede man plotseling op het toneel -ze waren partners in de zaak- en hij liet weten: ‘Ik maak die koolteer wel schoon.’
Dan kwam iedereen op een holletje naar hem toe: ‘Kom alsjeblieft bij mij thuis de ramen schoonmaken.’
De andere man was ondertussen in de volgende stad bezig. Tegen de tijd dat de ene klaar was met de ene stad schoon te maken had de andere de volgende stad voor hem voorbereid om schoon te maken.
De ene ging maar door met de huizen van de mensen vuil te maken, de ander ging maar door met ze schoon te maken.
Ze waren partners – fiftyfifty was het spelletje.

Waarom hebben godsdiensten je opgezet tegen je natuurlijke instincten? Om de simpele reden dat je je schuldig gaat voelen.
Laat me dit woord ‘schuldig’ nog eens herhalen. Dat is waar ze op uit zijn, om jou kapot te maken, je uit te buiten, je te kneden, je te vernederen, een gebrek aan respect voor jezelf te kweken. Ze hebben hun doel bereikt als je schuldgevoel eenmaal geschapen is, zo gauw je gaat voelen ‘ik ben een schuldige, een zondaar.’ Wie kan je dan redden? Dan heb je een redder nodig. Maar eerst moet de ziekte geschapen worden…

De priester schept eerst het schuldgevoel – dat is de koolteer op je gezicht smeren. Nu heb je iemand nodig om het schoon te maken. En het is niet het gezicht wat zichtbaar is, het is je onzichtbare realiteit waar hij koolteer op blijft smeren. Het lukt je niet om het zelf op te ruimen, omdat je niet weet wat die realiteit is. Je weet alleen dat de priester jou ervan overtuigd heeft dat je schuldig bent. En hij heeft er onomstotelijke verklaringen voor: dat je aan seks denkt, dat je aan eten denkt als je aan het vasten bent, dat je ’s nachts geen water moet drinken – je moet ’s nachts niets in je mond stoppen.
Maar het valt niet mee om in de zomer in India geen water te drinken. Zelfs kleine kinderen mogen dat niet van hun ouders. Zelfs kleine kinderen gaan ’s nachts stiekem water drinken. Van meet af aan maak je dieven van ze en bezorg je ze een schuldgevoel omdat ze weten dat ze iets verkeerds hebben gedaan.
 
Osho, From Unconsciousness to Consciousness, p. 313.

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.  
 

Afbeeldingen:
http://www.permastripe.com/wp-content/uploads/2015/05/coal-tar-17.jpg
http://www.hancinema.net/photos/fullsizephoto613115.jpg
https://www.cathdal.org/Confession-1.jpg
http://thedailymeditation.com/wp-content/uploads/2014/05/osho-nataraj-dance-meditation.jpg