Osho’s bibliotheek

‘Ik verzamel al boeken sinds mijn middelbare schooltijd. Het zal jullie verbazen dat ik tegen de tijd dat ik een student was, duizenden boeken had gelezen en honderden boeken voor mezelf had verzameld – en grote meesterwerken. Ik had Kahlil Gibran, Dostojevski, Tolstoj, Tsjechov, Gorki, Toergenjev gelezen – het beste wat schrijven te bieden heeft.
Toen ik klaar was met mijn tussenstudie had ik Socrates, Plato, Aristoteles, Bertrand Russell gelezen – alle filosofen die ik kon vinden in elke bibliotheek, in elke boekhandel, of kon lenen van wie dan ook.’
Osho, From Personality to Individuality # 4 vraag 1


We weten niet hoeveel boeken Osho in de loop der jaren heeft gelezen, maar het moeten er zo’n 150.000 tot 200.000 zijn, uitgaande van 5.000 tot 10.000 boeken per jaar tussen de jaren 1950 en 1980. Hij had een soort snellezen ontwikkeld waardoor Osho zich niet alleen kon herinneren wat hij las met een fotografisch geheugen, maar ook speciale gekleurde stippen in de kantlijn kon onderstrepen en toevoegen in zijn dialoog met de tekst. Osho signeerde elk boek nadat hij het gelezen had.

De inhoud van de Lao Tzu bibliotheek in Pune bestaat voornamelijk uit non-fictie over kunst, autobiografieën, biografieën, geschiedenis, literatuur, filosofie, poëzie, politiek, psychologie en religie, en de meeste daarvan in het Engels. Er zijn ook vier exemplaren van alle gepubliceerde toespraken van Osho in het Engels en het Hindi, vertalingen daarvan, en alle gepubliceerde en ongepubliceerde Darshan Diaries. Daarnaast zijn er volledige sets van internationale Osho tijdschriften en veel secundaire werken over Osho. Veel boeken in het Hindi maken ook deel uit van de collectie, waarmee de collectie ongeveer twee kilometer aan planken beslaat.

Osho gaf tijdens zijn leven specifieke instructies voor de stijl en het karakter van de inrichting van de bibliotheek en voor de verschillende technieken die gebruikt moesten worden. De boeken zijn onder andere op de planken gerangschikt naar grootte en kleur. Twee boeken van dezelfde grootte en kleur mogen niet naast elkaar staan, zodat het effect is van golven die op en neer gaan, wat een lichtere indruk geeft van de volgepakte planken dan gewoonlijk het geval is. 

Kort voordat Osho zijn lichaam verliet stuurde hij een bericht over de toekomst van de bibliotheek, waarin hij bepaalde dat alles achter slot en grendel moest blijven en alleen ter beschikking mocht worden gesteld aan hen die over Osho schreven. Toestemming mocht slechts zelden worden verleend en er mochten slechts drie boeken tegelijk uit de rekken worden gehaald. De bibliotheek is nu een beschermd archief van Osho’s schepping dat wordt gebruikt voor copyright, publicatie en onderzoeksdoeleinden. 

Bibliofiele boekenwurmen zoals ik, zouden daar graag een dagje doorbrengen!  
Antar Marc.