Osho TV in Leiden gestopt

Amper drie weken na de eerste uitzending van Osho TV in Leiden is de stekker eruit gehaald. Vanwege negatieve reacties op de uitzendingen heeft het bestuur van Unity.NU besloten om niet meer te gaan uitzenden. Voorlopig blijft het gissen naar de inhoud van de reacties, op onze vraag daarnaar hebben we tot op heden geen antwoord gekregen.
Nu zijn we wel gewend dat Osho soms controversieel kan zijn maar in meer dan 20 jaar uitzenden in de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag is een dergelijke reactie nog niet voorgekomen. Deze reactie heeft ons toch wel verrast.

Ons land heeft vanouds een reputatie van tolerantie naar andersdenkenden op religieus gebied, is altijd een vrijhaven voor achtervolgden en onderdrukten geweest, maar toen Osho Amerika moest verlaten na de verwikkelingen rond de commune in Oregon, de Wild Wild Country, kwam hij hier voor een gesloten deur. Nederland weigerde, onder druk van de aartsconservatieve regering Reagan, Osho een toeristenvisum te geven. Dit leidde zelfs tot vragen in de Eerste Kamer van D66 senator Glastra van Loon.  Zie het hoofdstuk ‘Wereldreis’ in de Biografie van Osho.

Het blijven actuele vragen: hoe tolerant is Nederland? In hoeverre ben je hier vrij om je mening te uiten?