Osho over vertrouwen

‘Voor mij is vertrouwen een kwaliteit, geen relatie.’ Osho 

Trust, Spontaan leven en het leven Omarmen.
Het boek ‘Trust’- Vertrouwen is een van de meer recente themaboeken van Osho. Het is het 11e deel in de serie ‘Inzichten voor een Nieuwe manier van Leven.’ Op ons vertrouwen wordt in deze tijd regelmatig een zware wissel getrokken. Banken en ministeries en ook religies blijken niet die onkreukbare instituties te zijn als we altijd aannamen. Ideologie, moraal, gezin en huwelijk brokkelen steeds meer af. Osho geeft aan dat ons geloof en vertrouwen in deze verschijnselen vals was. Ze werden van buitenaf opgelegd  zodat de maatschappij controle over ons kon uitoefenen. Echter: authentiek vertrouwen komt niet van buiten, maar van binnen.
Osho moedigt ons daarom aan om dat authentieke vertrouwen in onszelf te herontdekken en het opnieuw te claimen. Ieder individu is voorzien van een aangeboren vertrouwen. Daarom: het is goed om niet meer zomaar iemand op basis van gezag vertrouwen. Verder geen geloof meer aan te hangen dat zo dwingend is dat we al onze vraagtekens en twijfel laten vallen. Want juist de bereidheid om onze vragen en twijfels volledig te erkennen, zal leiden tot onze unieke, authentieke en individuele waarheid.

Osho zegt: ‘Waarom kun je geen vertrouwen hebben? Het hele bestaan verkeert in vertrouwen. Bomen worden nooit neurotisch, vogels en andere dieren raken niet psychotisch.’ Alles in ons leven is in overvloedige staat aanwezig. Dus: waarom is vertrouwen eigenlijk een punt? Welnu, ons vertrouwen is bedorven. We worden met authentiek vertrouwen geboren, maar het wordt door de dwang van instituties vervormd in een vals substituut. Daarom is het tijd om ons authentieke vertrouwen opnieuw te ontdekken en voor onszelf op te eisen. 
De volgende thema’s komen in het boek ‘Trust” aan bod: 
• Wat is Vertrouwen? Met als accenten: geloof is een gegeven, vertrouwen betekent groei. Twijfel is onze vriend.
• Vertrouwen is een kwaliteit, zij is niet afhankelijk van een persoon. Hierbij zegt Osho: ‘Ik ben voor vertrouwen als kwaliteit, niet als relatie.’
• Zonder geloof leven getuigt van veel durf.
• Veiligheid is de grootste illusie.
• Bind eerst je kameel vast: hierbij vertelt Osho het bijzondere verhaal, met als motto: ‘Vertrouw op Allah, maar bind eerst je kameel vast.’