Osho over Tsjernobyl

Osho Global Connections: We zijn erop gewezen dat er een verkeerd samengestelde tekst van Osho de ronde doet. Het publicatie team heeft deze tekst gecontroleerd en de verschillende delen gecorrigeerd. Osho heeft het over de ramp van Tsjernobyl, de ramp die op 26 april 1986 plaatsvond in reactor nr. 4 van de kerncentrale van Tsjernobyl, bij de stad Pripyat in het noorden van de Oekraïense Socialistische Sovjet Republiek in de Sovjet Unie. Dit is de gecorrigeerde versie.

    Tsjernobyl vanuit Pripyat

Tijden van rampen maken je bewust van de realiteit zoals die is. Die is altijd kwetsbaar; iedereen is altijd in gevaar. In gewone tijden ben je in een diepe slaap, dus zie je het niet; je droomt verder, verbeeldt je mooie dingen voor de komende dagen, voor de toekomst. Maar op momenten dat er gevaar dreigt, word je je er plotseling van bewust dat er misschien geen toekomst is, geen morgen, dat dit het enige moment is dat je hebt.

Het hangt van jou af hoe je het moment gebruikt: je kunt in paniek raken, je kunt gek worden, je kunt instorten van angst, in tranen. Maar dat zal je familie of je vrienden of je geliefde niet helpen. Het zal jou ook niet helpen.
Deze ramp in Rusland heeft gewoonweg een situatie geschapen waarin degenen die een beetje verstand hebben meer en meer van hun tijd aan meditatie kunnen gaan besteden, omdat morgen echt onzeker is. Het is altijd onzeker geweest, maar nu is het onzekerder dan ooit. Deze ramp kan slechts het begin zijn van een keten van rampen, want al deze kerncentrales hebben geen intrinsieke veiligheid. Als er iets fout gaat – en we weten nu dat het in één centrale fout is gegaan – dan hebben ze geen enkele macht, dan zijn ze gewoon hulpeloos. Ze kunnen de energie die ze creëren niet controleren.

Zo’n zelfde ramp kan gebeuren in Amerika, kan gebeuren in Duitsland. Vlak naast deze centrale die is afgebrand staan twee andere centrales die net zo oud zijn; ze zijn in dezelfde tijd gemaakt en hadden dezelfde architect. Ze moeten dezelfde gebreken hebben. De kans is groot dat de tweede centrale binnenkort ontploft, en de derde zal niet ver achterblijven. En deze rampen kunnen paniek veroorzaken bij duizenden mensen die in andere fabrieken werken; zij kunnen hun zogenaamde beheerste gedrag verliezen. Zij kunnen fouten gaan maken die zij nooit eerder hebben gemaakt, gewoon vanuit een koortsige, hysterische toestand. En het is alleen maar een kwestie van van een verkeerde knop indrukken. Maar je kunt dit als een groot moment gebruiken. We verkeren allemaal altijd in gevaar.

Je kent het oude gezegde: ‘Vraag nooit voor wie de klok luidt. Hij luidt altijd voor jou.’
Als iemand komt te overlijden, laat de kerkklok dat aan het hele dorp weten. Maar stuur nooit iemand om te vragen voor wie de klok luidt; hij luidt altijd voor jou. Wie er nu ook overleden is… elke dood is jouw dood, want elke dood herinnert je eraan dat je hier niet eeuwig zult zijn. Elke dood is een kans om wakker te worden. Voordat de dood komt, gebruik de kans van het leven om iets te bereiken dat voorbij de dood is.
Het heeft geen zin je zorgen te maken, want je zult dit moment gewoon missen en je zult er niemand mee helpen. En het is niet zo dat alleen je ouders en je vrienden, je geliefden, in gevaar zijn; de hele wereld is in gevaar. Het is alleen maar een kwestie… Iemand is vandaag in gevaar, iemand anders zal morgen in gevaar zijn – maar het gevaar is er. Dus leer het geheim van hoe je het gevaar kunt overstijgen.
Het geheim is: begin vollediger te leven, meer totaal, met meer alertheid, zodat je in jezelf iets kunt vinden dat onbereikbaar is door de dood. Dat is de enige beschutting, de enige zekerheid, de enige veiligheid. En als je je vrienden en familie wilt helpen, laat ze zich dan bewust worden van dit geheim.

Er zullen rampen komen. Dit is nog maar het begin. Gebruik de gelegenheid om wakker te zijn – dat is alles wat je kunt doen. Er is niets anders wat je kunt doen. 

Osho, The Path of the Mystic #4