Osho over Gorbatsjov

Vraag: ‘U heeft een boek opgedragen aan Gorbatsjov.* Aangezien u tegen politici bent, is dit geen tegenstrijdigheid?’

Osho: Helemaal niet, want Gorbatsjov is geen politicus. Iedere handeling van hem bewijst dat hij een man in de politiek is, maar geen politicus. Mijn opdragen aan Gorbatsjov -en de academische wetenschapper Sacharov- was om deze eenvoudige reden, dat hij geen politicus is en enorm geïnteresseerd is in het hebben van vrede in de wereld. Hij is voor vriendschap in de wereld, niet voor oorlog.


Mikhail Gorbatsjov (2 maart 1931 – 30 augustus 2022)

De mind van een politicus is altijd bezig met oorlog. Adolf Hitler zegt in zijn autobiografie ‘Mein Kampf’ dat een politicus vijanden moet blijven maken, als hij in de politiek wil blijven. Als er geen echte vijanden zijn, creëer dan ficties dat iemand je gaat aanvallen, dat je omringd bent door vijanden. Alleen dat zal je aan de macht houden — geen vrede. En het is iets om te weten; jullie hele geschiedenis is gevuld met helden die niets anders waren dan oorlogsstokers, mensen die miljoenen mensen hebben afgeslacht. Jullie geschiedenis kent geen enkele naam die een vredestichter was.

Ik heb mijn boek met diepe liefde opgedragen aan Gorbatsjov en Sacharov, omdat zij zich allebei inzetten voor de wereldvrede. Dat is niet de weg van een politicus, dat is de weg van een humanitair. Dat is de weg van iemand die van de mensheid houdt, die van deze prachtige planeet houdt en haar tot elke prijs wil redden. En al zijn daden bewijzen wat ik zeg.

* Communism and Zen Fire, Zen Wind – 1989

Gorbatsjov ontving in 1990 de Nobel-Vredesprijs.