Osho op Kreta

Het was 16 februari 1986 en Osho was net geland op Kreta. In de commune van München, waar ik op dat moment woonde, verspreidde het nieuws zich snel. Ik woonde al meer dan een jaar in de commune van München en er was veel veranderd sinds Osho Amerika had verlaten voor zijn wereldtournee. Er was verwarring over wat er nu zou gebeuren en was er nog wel een commune? Er waren twijfels, speculaties en nieuwe plannen. Er was niets meer om me in München te houden, want het was een koude winter in Beieren en de zon scheen in Griekenland!

Na afscheid te hebben genomen van mijn vrienden en elkaar te hebben omhelsd, ging ik naar het station, kocht een enkele reis van München naar Athene, 2 Bretzel en een liter Apfelschole. De rest zou later komen. Geen reservering, geen idee waar ik moest overstappen (geen mobiele telefoons in die tijd), geen idee of hij er nog zou zijn tegen de tijd dat ik zou aankomen, maar het leven is een gok en Griekenland was warm.
Ik zou er 24 uur met de trein over doen door Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Joegoslavië, Bulgarije en Griekenland. In Athene zou er een boot naar Kreta moeten zijn. Van daaruit moest ik uitzoeken of en waar Osho was. Ik was nog nooit in Kreta geweest, dus op naar die trein!

In de winter door Oostenrijk rijden is prachtig. Bergen en bomen vol sneeuw, kleine dorpjes langs de spoorlijn. Het voelde een beetje vreemd om weer alleen te zijn na jaren van leven en werken in de commune, nu zittend en starend uit het raam, op weg naar het zuiden en het onbekende.
Vanaf Hongarije kon ik het IJzeren Gordijn boven het land voelen hangen; meer militairen, meer armoede. Grijze huizen en de gebouwen leken ouder, het landschap opener. Velden, kaal in de winter, en de trein reed verder, met sneeuw aan beide kanten. Komende van de warme en levendige Osho commune met plezier en meditatie, voelde het alsof de passagiers gehuld waren in een zware depressie, alsof ze in winterslaap waren. Dit gevoel bleef de hele weg door Hongarije, Joegoslavië en Bulgarije. Grijs was de kleur van hun kleding, grijs de kleur van hun gezichten. In de restauratiewagen was alleen bier, brood en worst te koop, of Schnitzel, Sauerkraut en Schnapps. Half in slaap dommelend, zag ik uiteindelijk Griekenland aan de horizon verschijnen.

Vanaf de Griekse grens hing de lente in de lucht. Er zat een Kretenzische vrouw in de trein en samen gingen we vlotjes met een taxi van Athene naar de haven van Piraeus, kochten tickets voor een veerboot en kwamen de volgende dag aan in de haven van Chania op Kreta. De zon scheen, de mensen waren vriendelijk en open. Maar ik wist niet waar Osho op Kreta was, en of hij nog op Kreta was – want met Osho wist je het nooit.
De enige manier om die zonnige Kretenzers naar Osho’s verblijfplaats te vragen was door mijn mala te laten zien en met mijn handen een vraagteken aan te geven. Ze hadden het snel door en lieten me een artikel in een Kretenzische krant zien: Osho was in Agios Nikolaos, ongeveer 100 km van waar ik stond, aan de andere kant van het eiland. Ik stapte in de bus en begon me te ontspannen. Het was lekker warm,  de Grieken waren aardige mensen en Osho was dichtbij. 

Agios Nikolaos is een klein vissersdorp met witte huizen en een blauwe zee. Op het busstation kreeg ik te horen dat er veel sannyasins aankwamen en dat er kamers beschikbaar waren in het dorpje. Nadat ik intrek had genomen in mijn hotelkamer met uitzicht op zee en nieuwe vrienden ontmoette, gingen we op weg naar Osho die zijn dagelijkse Darshan zou geven. 
Daar was het, op een heuvel, een huis op een rots, met uitzicht op dezelfde zee als vanuit mijn kamer. Ik zat op een groot terras en zag mijn meester zitten onder een olijfboom, samen met ongeveer 100 sannyasins … de zee als achtergrond, de geur van de Mediterrané en Osho, sprekend over Socrates.
Het was goddelijk.

Antar Marc