OSHO Nadabrahma Meditatie

Nadabrahma is de zoemmeditatie – door te zoemen en handbewegingen te maken, raken de met elkaar in tegenspraak zijnde lichaamsdelen van je op elkaar afgestemd, en breng je je hele wezen in harmonie. En vervolgens, met body en mind volkomen samengaand, glip je uit hun greep en word je naar beide een getuige. Dit gadeslaan vanaf de buitenkant is wat vrede, stilte en gelukzaligheid brengt. 
De meditatie moet worden gedaan met zijn specifieke OSHO Nadabrahma Meditatie muziek, die de verschillende fasen aangeeft en energetisch ondersteunt.  De muziek is verkrijgbaar bij de OSHO Shop.

Instructies

De meditatie duurt een uur en bestaat uit 3 fasen. De meditatie is voorbij wanneer je 3 gongslagen hoort. Je blijft je ogen de hele tijd gesloten houden.

Eerste fase: 30 minuten

Ga in een ontspannen houding zitten met gesloten ogen en je lippen op elkaar. Begin te zoemen, luid genoeg opdat anderen je kunnen horen – en laat een vibratie ontstaan door je hele lichaam. Je kunt een holle buis of een leeg vat visualiseren, alleen gevuld met de vibraties van het zoemen. Er komt een moment waarop het zoemen uit zichzelf doorgaat en jij de luisteraar wordt. Een speciale ademhaling is niet de bedoeling en je kunt van toonhoogte wisselen of je lichaam zachtjes en langzaam laten bewegen als dat gevoel opkomt.

Tweede fase: 15 minuten

De tweede fase is verdeeld in 2 delen van zeven en een halve minuut. Breng tijdens het eerste deel je handen naar voren met de handpalmen naar boven gericht en beweeg ze in een zijwaarts gerichte circulaire beweging. Beginnend bij de navel bewegen beide handen zich dan langzaam naar voren en vervolgens gaan ze uiteen om 2 grote cirkels te beschrijven naar links en naar rechts, elkaar bespiegelend. De beweging moet zo langzaam zijn dat op momenten er helemaal geen beweging lijkt te zijn. Heb het gevoel dat je naar buiten, naar het universum, energie uitdraagt. Wanneer de muziek na zeven en een halve minuut verandert, draai dan de handpalmen naar beneden en ga ze in tegenovergestelde richting bewegen. Nu komen de handen samen naar de navel toe en bewegen zich uit elkaar naar de zijkanten van het lichaam. Voel dat je energie naar binnen haalt. Net als in de eerste fase, onderdruk geen enkele zachte, langzame beweging van de rest van je lichaam. 

Derde fase: 15 minuten

Stop nu met de handbewegingen en zit ontspannen.

Een herinnering van Osho voor deze meditatie:
‘Herinner je dus dit in Nadabrahma: laat body en mind volkomen samen zijn, maar bedenk dat je een getuige moet worden. Kom eenvoudig en langzaam, vanuit de achterdeur, uit beide, zonder strijd, zonder krachtsinspanning.’