OSHO® Gourishankar Meditation

Osho zegt dat als je op de juiste manier ademhaalt in de eerste fase van deze meditatie, de kooldioxide die in de bloedstroom wordt gevormd je dan het gevoel geeft zo hoog te zijn als op de Gourishankar, Mount Everest. Deze ‘hoogte’ neem je mee in de volgende fasen van rustig staren, zacht en spontaan bewegen, en kalme stilte.


De meditatie moet wordt gedaan met de speciale Osho Gourishankar Meditatie muziek, die de verschillende fasen aangeeft en energetisch ondersteunt.
De muziek is verkrijgbaar bij osho.com.

Instructies
De meditatie duurt een uur en heeft vier fasen. De meditatie is geëindigd wanneer je drie  gongslagen hoort.

Eerste fase: 15 minuten
Ga zitten met gesloten ogen. Haal diep adem door de neus en vul je longen. Houd de adem zo lang mogelijk in en adem dan rustig uit door de mond en houd de longen zo lang mogelijk leeg.
Ga door met deze kringloop ademhaling gedurende de gehele eerste fase.

Tweede fase: 15 minuten
Ga terug naar normale ademhaling en kijk met een zachte blik naar een blauw knipperlicht of een kaarsvlam. Houd je lichaam stil.

Derde fase: 15 minuten
Sta op met gesloten ogen en laat je lichaam ontspannen en ontvankelijk zijn. Je zult voelen dat de subtiele energieën het lichaam in beweging brengen buiten je normale controle. Sta toe dat deze ‘Latihan’ gebeurt.. Doe de bewegingen niet zelf: laat de bewegingen gebeuren, zacht en sierlijk.

Vierde fase: 15 minuten
Ga liggen met gesloten ogen, rustig en stil.

Notitie 1
Iemand met een neurologische aandoening zoals epilepsie moet nooit een stroboscoop of knipperlicht gebruiken voor deze meditatie. In plaats daarvan kun je de tweede fase met een blinddoek doen.

Notitie 2
De muziek in de tweede fase van deze meditatie heeft een ritmische klank die zevenmaal de normale hartslag is. Als het mogelijk is, moet het knipperende licht een gesynchroniseerde stroboscoop lamp zijn met een frequentie van 490 per minuut. Als een stroboscopische licht niet mogelijk is, kun je een kaars gebruiken.