OSHO Dynamische Meditatie

Deze meditatie is een krachtige, intensieve en grondige manier om oude ingewortelde patronen die je gevangen houden in het verleden te doorbreken, en de vrijheid, het getuige zijn en de stilte en vrede te ervaren, die verborgen zijn achter die gevangenismuren.
De meditatie is bedoeld om in de vroege ochtend te doen, wanneer de hele natuur tot leven komt, de nacht voorbij is, de zon aan het opkomen is en alles bewust en alert wordt.
Je kunt deze meditatie alleen doen, maar als je ermee begint kan het behulpzaam zijn om het met andere mensen te doen. Het is een individuele ervaring, dus let niet op anderen om je heen. Draag losse, comfortabele kleding.
De meditatie moet worden gedaan met de speciale Osho Dynamische Meditatie muziek die de verschillende fasen aangeeft en energetisch ondersteunt. De muziek is verkrijgbaar bij de Osho Shop.

Instructies
De meditatie duurt een uur en heeft 5 fasen. Houd continu je ogen gesloten en gebruik zo nodig een blinddoek. Dit is een meditatie waarin je voortdurend alert moet zijn, bewust, gewaar, wat je ook doet. Blijf een getuige. En wanneer je – in de vierde fase – volkomen inactief bent geworden, bevroren, dan komt deze alertheid tot zijn hoogtepunt.

Eerste Fase: 10 minuten
Adem chaotisch door de neus en laat het ademen intens zijn, diepgaand, snel, zonder ritme, zonder enig patroon – en concentreer altijd op de uitademing. Het lichaam zorgt wel voor het uitvoeren van de inademing. De ademhaling moet tot diep in de longen gaan. Doe dit zo snel en zo krachtig als je mogelijkerwijs kunt totdat je letterlijk de ademhaling wordt. Gebruik je natuurlijke lichaamsbewegingen om je te helpen je energie op te bouwen. Voel dat het zich opbouwt, maar laat het niet verslappen gedurende de eerste fase.

Tweede Fase: 10 minuten
ONTPLOF! … Laat alles los dat de behoefte heeft uit je te worden gegooid. Volg je lichaam. Geef je lichaam de vrijheid om alles wat er is tot uitdrukking te brengen. Schreeuw, gil, huil spring, schop, schud, dans, zing, lach; gooi jezelf in alle richtingen. Houd niets in, blijf met je hele lichaam bewegen. Een beetje spelen helpt vaak om je te laten beginnen. Sta je mind nooit toe in de weg te staan met wat er gebeurt. Wordt bewust gek. Wees totaal.

Derde Fase: 10 minuten
Spring op en neer met je armen boven je hoofd en roep de mantra ‘Hoo! Hoo! Hoo! zo intens als maar mogelijk. Telkens als je op je platte voeten neerkomt, laat dan de klank diep in je sekscentrum doorklinken. Geef je over aan alles wat je hebt, put jezelf volkomen uit.

Vierde Fase: 15 minuten
STOP! Bevries ter plekke, in welke houding jij je ook bevindt. Rangschik het lichaam op geen enkele wijze. Een kuch, een beweging, wat dan ook, verjaagt dan de energiestroom en de inspanning is verloren gegaan. Wees een getuige van alles wat er met je gebeurt.

Vijfde Fase: 15 minuten
Vier feest! Breng met muziek en dans alles wat in je opkomt in expressie. Draag je levendigheid de hele dag met je mee.

Notitie
Als je meditatieruimte je niet toestaat lawaai te maken, kun je dit stille alternatief gebruiken: laat door lichaamsbewegingen het afreageren volledig plaatsvinden in de tweede fase, in plaats van alle geluiden eruit te gooien. In de derde fase kun je het geluid Hoo! stil vanbinnen laten doorklinken en de vijfde fase kan een expressieve dans worden.

Osho zegt over deze meditatie: ‘Blijf een getuige. Verlies jezelf niet. Het is gemakkelijk verloren te raken. Terwijl je ademt, kun je het vergeten: je kunt zozeer één worden met de ademhaling dat je het getuige zijn kunt vergeten. Maar dan mis je de essentie. Adem zo snel en diep als maar mogelijk en breng je totale energie er naar toe, maar blijf nog steeds een getuige. Observeer wat er gebeurt alsof je alleen maar een toeschouwer bent, alsof de hele zaak met iemand anders plaatsvindt, alsof alles in het lichaam gebeurt en het bewustzijn alleen maar gecentreerd is en alleen maar kijkt. Dit getuige zijn moet meegedragen worden in alle drie fasen. En wanneer alles stopt en je in de vierde fase volkomen inactief bent geworden, bevroren, dan gaat deze alertheid zijn piek bereiken.’

‘Het kost tijd – tenminste 3 weken zijn nodig om het gevoel ervan te ervaren en 3 maanden om een andere wereld in te gaan. Maar dat is ook niet een vast gegeven. Het verschilt van individu tot individu. Als je intensiteit heel omvangrijk is, kan het zelfs in 3 dagen gebeuren.’