OSHO Chakra Sounds Meditatie

Deze meditatie maakt gebruik van klanken van de stem om de chakra’s of de energie centra te openen en te harmoniëren, terwijl je er je bewustzijn op richt. Het kan je in een diepe, vredige, innerlijke stilte brengen door je eigen stemklanken te maken of door enkel naar de muziek te luisteren en de klanken in je te voelen. 
De meditatie kan elk moment van de dag worden gedaan.


Alle chakra’s liggen diep in je in plaats van aan de oppervlakte van het lichaam. Het volgende overzicht wordt gebruikt om hun locaties bij benadering aan te geven.
1.    basischakra: het sekscentrum, lagere deel van het bekken.
2.    sacraal chakra: vlak onder de navel.
3.    zonnevlecht chakra: boven de navel, onder het borstbeen.
4.    hartchakra: in het midden van de borst.
5.    keelchakra: de hals.
6.    derde-oog-chakra: tussen de wenkbrauwen.
7.    kruinchakra: boven op het hoofd.

Deze meditatie moet worden gedaan met de speciale Osho Chakra Sounds Meditatie Muziek, die de verschillende fasen aangeeft en energetisch ondersteunt. 
Deze muziek is verkrijgbaar bij de Osho Shop.

Instructies:
De meditatie duurt een uur en heeft 2 fasen. De meditatie is ten einde wanneer je 3 gongklanken hoort. Je ogen blijven steeds gesloten.

Eerste fase: 45 minuten.
Ga comfortabel staan of zitten, of ga liggen. Je rug recht houdend en je lichaam ontspannen. Adem in je buik in plaats van in je borst. De geluiden moeten worden gemaakt met je mond open en je kaak ontspannen, je mond de hele tijd open houdend.` Sluit je ogen en luister naar de muziek; begin met de eerste chakra en ga geluiden maken als je dat wilt – met een enkele toon of de toon variërend. Terwijl je luistert naar de klanken van de muziek of naar de klanken die je zelf maakt, voel die klanken dan trillen precies in het centrum van de chakra. Je kunt je verbeelding gebruiken om daar in te komen, als dat in het begin nodig is – en voel dan de innerlijke vibraties van die chakra.
Je hoort vervolgens de tonen wisselen naar een hogere toonhoogte – luister dan en voel de klanken in de tweede chakra en ga door met het maken van geluiden als je dat wilt. Dit proces gaat alsmaar door omhoog naar de zevende chakra. Laat je geluiden met elke volgende chakra qua toon hoger worden.
Nadat je de zevende chakra hebt bereikt, gaan de tonen omlaag, terug door alle chakra’s en steeds weer één toon tegelijkertijd. Luister, zoals je de tonen omlaag hoort gaan en maak eventueel zelf geluiden in elke chakra. Voel je lichaam worden als een holle bamboefluit, terwijl het de klanken laat resoneren van top tot teen.
Aan het einde van de opeenvolging hoor je een pauze voordat het volgende op en  neer gaande proces begint. De volledig op- en neergaande volgorde wordt in z’n geheel 3 keer gedaan.

Tweede fase: 15 minuten.
Ga zitten of liggen en wees stil. Neem al datgene waar wat er binnenin je gebeurt – ontspannen, zonder enige oordeel, terwijl je een getuige blijft.

NB. Meer gedetailleerde instructies voor deze meditatie worden gegeven in: 
Osho, Meditation: The First and Last Freedom.