Open staan voor het einde van het leven

‘Ik voel het leven en de dood heel dichtbij.’ Dit is wat de yogadocente Anat Geiger zegt in een recente uitgave van Happinez. Het loslaten, het einde zien als een nieuw begin, want volgens de reguliere geneeskunde is ze ongeneeslijk ziek. Op de drempel staande van een nieuwe fase, kijkt ze terug op dit leven. Het proces waarin ze nu zit: het loslaten van het leven, een onthechting, zijnde geen abstract spiritueel concept, maar een waarheid waarmee Anat dagelijks leeft.

   Anat Geiger

Hieronder een samenvatting van haar weergaven over zichzelf:
‘Het idee van stabiliteit is verleidelijk, het geeft ons een gevoel van rust en veiligheid. Maar het leven is zo ongelooflijk onvoorspelbaar. Echt veilig en geborgen ben je pas als je iets in jezelf vind dat onaantastbaar en onbreekbaar is. Ook al verandert alles om je heen, al stort de wereld in, jij bent wie je bent en wat je waard bent. Je weet dat dit leven een tijdelijke ervaring is en de dood je enige zekerheid. Alles in dit leven is vergankelijk, je vriendschap, je liefde, en verandering is de enige constante factor in ons leven.
In de Bhagavad Gita staat heel duidelijk dat er iets in jou is dat onaantastbaar is, waar onze aandacht naar toe moet gaan, we in onszelf moeten ontwaken. Je hebt dan jouw houvast als de wereld instort. Het is de ziel die na  mijn leven verder reist. Doodgaan is voor mij niet echt een probleem. Soms wat verdrietig, pijnlijk, maar ook echt en bevrijdend, geen drama, want we gaan allemaal dood. Hoeveel tijd besteden we wel niet aan ons uiterlijk. Maar de innerlijke wereld is de enige plek waar je uiteindelijk rust gaat vinden.

Als yogalerares ga ik diep naar binnen en laat mezelf zien. En als datgene wat uit mijn ziel komt iets raakt in een ander, dan raken zielen elkaar. Ik geloof dat een oprechte connectie tussen zielen het enige is wat de wereld kan redden.
Anders dan ons uiterlijk is ons innerlijk een heel ongrijpbaar concept. Vraagt meer tijd en geduld. Yoga en meditatie kunnen je met je innerlijke wereld in contact brengen. Er komt dan een moment dat je voelt dat je een wezen vol licht bent, meer dan alleen je fysieke lichaam. Een dagelijks contact daarmee verandert je leven.


Ik had tijd nodig te verwerken dat de dood niet langer iets abstracts is en weet nu dat de dood geen vijand is. Een van de grote denkfouten is dat we ons lot honderd procent kunnen bepalen en sturen en het universum kunnen manipuleren. Het is kinderlijk en materialistisch. We kunnen veel doen maar zitten in de enorme flux van een oneindig universum. Het doel van het leven is, liefde en schoonheid halen uit alles wat op je pad komt.
Ik ben een wrede meesteres voor mezelf geweest vanuit onwetendheid. Maar heb geleerd dat liefde het enige is wat ertoe doet. Mijn relatie, vriendschappen, werk zijn allemaal op liefde gebaseerd. Weet dat karma en reïncarnatie twijfelachtig zijn voor heel veel mensen, maar voor mij is het een werkelijkheid die ik ook ervaar. Weet, dat als ons fysieke lichaam op is, onze ziel verder gaat in andere vorm.
Geen idee hoe lang ik nog te leven heb, voel me nog vol van leven, maar merk ook verandering in mijn levensenergie. Ben me nu heel bewust van alle veranderingen, hoe klein of subtiel ook. Voel leven en dood heel dichtbij en ben een tijdelijke manifestatie van iets dat heel veel groter is.’  

Osho over de dood

Niets is ooit geboren en niets sterft ooit. De dingen bewegen alleen maar tussen manifestatie en on-manifestatie. Ze worden zichtbaar en worden onzichtbaar. Onzichtbaar worden is een plek om te rusten. Net zoals na elke dag dat je ’s nachts een diepe slaap nodig hebt om jezelf te verjongen, om jezelf weer jong en fris te maken. En op dezelfde manier heb je na ieder leven de dood nodig. Dood is een diepere slaap en niets anders. Na elk leven is je lichaam zo vermoeid geraakt dat je een nieuw lichaam nodig hebt, een nieuwe manifestatie. De oude golf verdwijnt, maar het water in die golf blijft in de oceaan, en het komt weer in een nieuwe golf terecht. Het oude is voortdurend nieuw aan het worden – sta het toe. Laat het leven eenvoudig toe en ga ermee in diep vertrouwen. Dat noem ik religieusheid – dit vertrouwen. Het is geen geloof. Geloof bestaat altijd in dogma’s, voorspellingen, theorieën, filosofieën, ideologieën. Dit is geen geloof, het is eenvoudig het bestaan vertrouwen. We komen er vandaan, het is onze bron. We zijn geen outsiders, we zijn insiders. En we gaan terug naar de bron – het is onze bron. Eruit komen is goed, er weer terug ingaan is goed. Alles is goed! Het voelen brengt vreugde – alles is goed. Dat is de betekenis van in God vertrouwen: dat alles goed is.

Osho, I Am That.

Osho over soul-mate

Het is zeker bijna onmogelijk om de zielsmaat te vinden. De aarde is groot en vele, vele miljoenen mensen. Hoe ga je je zielsmaat vinden. En het wordt zelfs onmogelijker wanneer faciliteiten niet beschikbaar zijn, wanneer je op allerlei manieren wordt belemmerd die zielsmaat te vinden.
De mens heeft 7 centra. Het laagste is het seksuele centrum en het hoogste is het samadhi centrum en tussen deze 2 zijn er nog vijf. Het is een ladder. Wanneer alle 7 centra van een man afgestemd zijn en in harmonie verkeren met alle 7 centra van een vrouw, dan heb je de zielsmaat gevonden. Dit is maar af en toe gebeurd – met Krishna en Radha, met Shiva en Shakti. Het kon ook gebeuren met Majnu en Laila, maar de maatschappij verhinderde het. Maar alleen af en toe is dit gebeurd, en het lijkt natuurlijk. Als dit gebeurt, wordt een absolute eenheid gevoeld – één-zijn, niet eenheid. Twee personen verdwijnen volkomen in elkaar. Het is Unio Mystica. Twee personen functioneren alsof ze één persoon zijn; 2 lichamen maar 1 ziel. Het is liefde op z’n hoogtepunt. Ze zijn alle persoonlijkheid kwijtgeraakt. Daarom is dit het enige beeld in de wereld  dat geen gezicht heeft.

Alleen maar pure energie wordt gesymboliseerd door het mannelijke en vrouwelijke seksuele orgaan – creatieve en vitale energie waaruit het hele leven stroomt. En alleen pure energie kan in elkaar oplossen. Als je 2 rotsen naast elkaar zet dan kunnen ze niet één worden. Maar als je water in water giet, wordt het één.

Op dit hoogste punt waar alle 7 centra’s samenkomen, verdwijnen personen, alleen energie blijft, een spel van energie, een spel van bewustzijn. En de vreugde is constant, het is orgastisch. Voor zo’n paar is liefde genoeg meditatie, het is transcendentaal. Maar het is heel zeldzaam.
Tantra is de wetenschap om gewone minnaars te transformeren in zielsmaatjes. Op de dag dat de mensheid het gaat gebruiken, waart een nieuwe liefde rondom de aarde. Alleen de nieuwe mens kan het toepassen want alleen die mens accepteert zijn lichaam in z’n totaliteit. De oude mens vocht altijd met z’n lichaam, was suïcidaal, was schizofreen. De nieuwe mens verkeert dan in enorme liefde met het leven. Alleen de nieuwe mens kan deze levensenergie centra transformeren.

Dat is wat ik hier probeer te doen, en daarmee beledig ik het hele land en dat niet alleen, de hele wereld ook, want ze hebben zoiets nog nooit gehoord. Veel hangt af van het succes van dit experiment.
Als we mensen kunnen helpen om zich in dergelijke diepten van liefde te ontwikkelen, denk dan eens aan de wereld, hoe prachtig het kan worden. Deze hele aarde kan dan het paradijs zijn.
Maar de wetenschap is subtiel, en alleen degenen die er echt klaar voor zijn het te begrijpen zonder vooroordelen kunnen het dan ook begrijpen. Outsiders zullen nooit in staat zijn te begrijpen wat er gaande is. Werken aan menselijke energie, liefdesenergie, is werken aan bewustzijn. Dat heeft zeer ontvankelijke mensen nodig om het te doorzien.
Maar dit is wat mijn bedoeling is, een commune te creëren, een boeddhaveld – waar ik ieder paar kan transformeren in Krishna-Radha, waar elk paar die vreugde kan hebben, die kosmische vreugde, dat kosmische orgasme, die totale extase, wanneer alle 7 centra van man en vrouw elkaar ontmoeten en zich met elkaar vermengen en in elkaar verdwijnen.

Osho, Philosophia Perennis, Vol. 1.