Op zoek naar een vaderfiguur

Geliefde meester,
Waarom komen duizenden mensen van over de hele wereld naar u toe?

  
Sommige mensen komen omdat ze bescherming missen, ze hebben bescherming nodig. Of zij zullen mij ontvluchten, omdat ik geen bescherming geef… integendeel, ik neem alle veiligheid weg. Ik geef je onzekerheid, want voor mij is onzekerheid juist de situatie waarin men groeit. Als er geen God is, geen vader, dan valt de hele verantwoordelijkheid op je eigen schouders — en dat is goed, dat is helemaal goed.

Ik ben het absoluut met Friedrich Nietzsche eens. Boeddha is het er ook mee eens. Boeddha zegt dat er geen God is, Mahavira zegt dat er geen God is, om de eenvoudige reden dat het idee van God gevaarlijk is geweest — gevaarlijk in de zin dat mensen zich beschermd voelen en ze stoppen met groeien. Als je onbeschermd bent, als je in de open lucht bent, dan moet je vertrouwen op je eigen zelf. Dan moet je sterker worden, meer geïntegreerd. Dan ben je vrij om in de hel of in de hemel te leven; niemand kan je belonen en niemand kan je straffen.

Sommigen komen omdat ze een vaderfiguur missen. Als ze bij mij blijven zal ik deze situatie veranderen in iets moois, positiefs; als ze wegvluchten, dan is het aan hen. Het is heel gemakkelijk voor hen om weg te vluchten, omdat ze zullen zien dat ik hen aan het vernietigen ben. Als er nog enig idee van bescherming in hen leeft, dan vernietig ik dat ook. Ik neem alle patronen, structuren en strategieën van de mind weg.
Ik wil dat je helemaal alleen bent, zo alleen dat je op jezelf terug moet vallen – je kunt nergens anders heen – dat je op je eigen benen moet staan, dat je geen krukken kunt gebruiken.
Een paar andere mensen komen een soort van troost zoeken. Zij zullen ook geschokt zijn, want ik geef geen enkele vorm van troost.

Osho, The Dhammapada: The Way of the Buddha, Vol 6 #2 vraag 5

Meer: Op zoek naar een vaderfiguur.

Zondag 20 juni: vaderdag.