Onze laatste nachtmerrie: Nirvana

Nirvana the Last Nightmare, Learning to Trust in Life. 
Zen Parables as a medium to teach relaxation.
Het boek Nirvana the Last Nightmare bevat een serie Zen lezingen uit de Poona 1 periode en is dus een echte Osho klassieker. Nirvana staat, in populaire zin, voor een veranderde staat van zijn waarop we hopen, maar die waarschijnlijk niet bereikbaar is voor ons. Daarmee wordt het vertrouwde gevoel dat we toch niet kunnen bereiken in het leven wat we willen, behoorlijk versterkt. Osho brengt op een meesterlijke manier deze innerlijke gespannen staat van zijn boven tafel. Door vijf prachtige Zen verhalen te presenteren onderzoekt hij, ontrafelt hij en openbaart hij de betekenis van ‘Nirvana’. Hij leert ons daarbij het volgende. Belangrijk is het om de dingen te absorberen zonder ze meteen te interpreteren. Verder helpt het ons om een beslissing te nemen zonder ons achteraf zorgen te maken of het de juiste is. En dan is er de overgave aan ieder moment die ons gaat sterken. De uit deze 3 aspecten voortvloeiende manier van zijn gaat ervoor zorgen dat we eenvoudigweg door de manifestaties van het ego heen breken. Op die manier is het mogelijk om tot het punt te komen waarop een gewoon leven leiden een buitengewoon fijn iets wordt. Wie maalt er dan nog om een toekomstig Nirvana?

Maar zolang wij in een soort nieuwe hemel, Nirvana, blijven geloven, offeren we het heden op voor een denkbeeldige droom. Daarom zegt Osho, dat Nirvana onze laatste nachtmerrie is. Nirvana is in feite een prachtig woord dat betekent: STOP. Het stopt met jou en het stopt met alles: er is NIETS meer. Het is een term van Boeddha; hij gebruikt deze negatieve formulering, omdat een positieve term als ‘geluk’ weer een nieuw ideaal voor ons zou scheppen.

In prachtige commentaren op de dialogen tussen Zen-meesters en hun discipelen opent Osho ons de ogen ervoor, dat wij door een eenvoudig bewust leven te leiden, gewoon al in Nirvana zijn en dat allerlei grootse idealen ons daar juist ver vandaan houden.
‘De enige manier is om ‘hier’ te zijn. Je kunt niet ‘daar’ zijn. ‘Morgen’ bestaat niet, die komt nooit, maar idealisme gelooft in ‘morgen’. Het offert vandaag op op het altaar van morgen. Het blijft maar tegen je zeggen: ‘Doe iets, maak jezelf beter. Doe iets, verander jezelf. Doe iets, wordt perfect. Het doet een appèl op het ego.’
‘Het moment leven, het totaal en in vrijheid leven, is je in het bestaan verheugen, is dit vieren. Het is de enige manier van zijn, er is geen andere.’ Osho
Het boek Nirvana The Last Nightmare is te bestellen in de Boekhandel.