Nieuwe OSHO® Meditatiebegeleiders opgeleid

Het afgelopen weekend is de Opleiding OSHO® Meditatiebegeleider met Garimo Ackermann weer live gehouden in Wajid in Den Haag. De opleiding kon vorig jaar vanwege de lockdown niet gehouden worden en heeft toen digitaal via Zoom plaatsgevonden: 15 nieuwe Osho meditatiebegeleiders.


Deze keer waren er onder de deelnemers mensen met een eigen praktijk als stemtherapeut, rebalancer, yoga lerares, hypnotherapeut en een aantal mensen die reeds Osho meditaties begeleiden. Na afloop heeft iedereen een handboek en een certificaat ontvangen.

In de opleiding kwamen verschillende onderwerpen aan bod zoals basisrichtlijnen voor het begeleiden van OSHO meditaties, OSHO actieve meditaties, Osho’s inzichten over meditaties en het begeleiden ervan, korte meditaties, OSHO Avondmeditatie, ondersteunende muziek, presentatie en voorbereiding. De verdieping die Garimo’s jarenlange ervaring met Osho’s meditaties bracht werd bijzonder gewaardeerd alsook de kennismaking met minder bekende meditaties zoals de Devavani meditatie. 

Een van de deelnemers schrijft als reactie: ‘Het stof van het weekend daalt nu. Ben ook mijn eigen beperking (en weerstand) tegengekomen. Eye opener is, dat het ‘selling point’ is: Meditation is fun! Ik had altijd het idee, dat “verlichting” of iets dergelijks het doel is.’

Garimo stuurde onze redactie over dit laatste punt nog een prachtig citaat van Osho:

Beschouw meditatie als een spel, een genoegen, geniet ervan en dan verandert de hele kwaliteit ervan. Het is dan niet iets dat je doet als reden om er een resultaat mee te bereiken. Nee, je geniet er hier en nu van. Het is oorzaak en gevolg beide.
Het is het begin en het eind.

En dan kun je meditatie niet mislopen. Je kunt het niet mislopen, het gebeurt met je, want je bent er nu klaar voor om het in je op te nemen. Je staat open. Niemand heeft ooit gezegd dat je meditatie als iets plezierigs moet beschouwen, maar ik zeg het wel.
Maak er een spel van. Speel ermee net als kleine kinderen.
Osho: Het boek der geheimen #52.