Niets mislukt meer dan succes

Dwing nooit iemand om iets te doen, dwing jezelf nooit om iets te doen, laat de dingen gebeuren, dan zal God ze door jou doen. Er zijn twee manieren om dingen te doen: één, jij doet ze; en de andere, God doet ze door jou. Als jij ze doet, creëer je angst voor jezelf, angst, ellende, omdat je dan resultaatgericht wordt; je denkt ‘gaat het mij lukken of niet?’ Je maakt je meer zorgen over het eindresultaat dan over het proces. En dan maak je je voortdurend zorgen; en wat er ook gebeurt, je zult gefrustreerd zijn. Als je slaagt zul je gefrustreerd zijn omdat het succes niet datgene oplevert waarvan je dacht dat het zou opleveren. Als je faalt, zul je natuurlijk in de ellende zitten.

Mensen die falen zitten in de ellende, mensen die geslaagd zijn zitten in de ellende. In feite zitten zij die geslaagd zijn meer in ellende dan zij die gefaald hebben, omdat een mislukkeling nog steeds kan hopen. Iemand die echt geslaagd is kan niet hopen. Hij wordt absoluut hopeloos. Nu kan hij nergens heen, hij is geslaagd – vraag de zeer rijke mensen waarom zij in zulke ellende verkeren. Een arme man – dat kunnen we begrijpen, maar waarom verkeren rijke mensen in zoveel ellende? Zij zijn geslaagd, en nu, succesvol, zijn ze tot het besef gekomen dat het zinloos is geweest, dat het succes hen niets heeft opgeleverd, het heeft gewoon hun hele leven verspild. Nu kan de verloren tijd niet worden teruggewonnen, en er lijkt geen toekomst en geen hoop te zijn, want ze mogen dan miljoenen dollars hebben en als ze op dezelfde voet doorgaan zullen ze hooguit nog veel meer miljoenen hebben. Maar hoe zit het daarmee? Als al deze miljoenen geen voldoening hebben gegeven, zullen nog veel meer miljoenen het ook niet geven.

Het woord voldoening (satisfaction) moet worden begrepen. Dit woord is heel vreemd: het komt van de Latijnse wortel satir. Tevredenheid, bevredigen, verzadigen, ze komen van satir, en dit woord satir komt van een Sanskriet wortel sat. Sat betekent het echte, het absoluut echte. Van hetzelfde woord sat komt het Japanse woord satori — iemand die de waarheid heeft gerealiseerd. Sat betekent waarheid zijn, iemand die de waarheid heeft gerealiseerd, satori heeft bereikt. Maar sat en satisfaction hebben het contact met hun oorspronkelijke wortel verloren. Niets anders kan voldoen behalve de waarheid. Dus wanneer je slaagt in de wereld is er geen voldoening. Alleen sat kan voldoen.

Je kunt miljoenen dollars vergaren, maar plotseling merk je dat niets bevredigt, je dorst blijft hetzelfde, zij wordt niet gelest. En er is geen hoop meer. Je hebt een truc geleerd – hoe je moet slagen. Nu ben je geslaagd, en je hebt je hele leven verspild aan dit succes, en er komt geen voldoening, maar een diepe frustratie, een hopeloze toestand. En als je faalt? Natuurlijk, hoe kan er dan voldoening zijn? In de wereld, als je faalt, faal je, als je slaagt, faal je ook. Je hebt een spreekwoord: niets slaagt zoals succes. Ik heb het een beetje veranderd en ik zeg, Niets mislukt meer dan succes.

Osho, Tao: The three Treasures Vol 3 # 3