‘Niet zomaar een demonstratie’, eigen uitgave Stichting Vrienden van Osho.
44 pagina’s, prijs € 28,50 incl. verzendkosten.
Te bestellen bij info@vrienden-van-osho.nl na betaling op rekening
NL81 INGB 0006 1311 93 tnv Stichting Vrienden van Osho.
Ook is betaling mogelijk via iDeal.
Wereldwijd werden door Osho communes in de jaren tachtig demonstraties georganiseerd. Dit nieuwe boekje zit vol met foto’s van de demonstraties in Nederland, foto’s gemaakt door Ma Deva Cora van Nieuwkerk.
We zien veel bekende gezichten van vroeger. In 1982 werd gedemonstreerd voor Osho’s permanente verblijfsstatus in Amerika en in 1985 voor zijn vrijlating uit gevangenschap in Amerika, nadat hij daar zonder aanklacht of arrestatiebevel onder erbarmelijke omstandigheden gevangen was gezet. Deze episode zou 12 dagen duren en is indringend beschreven door Maneesha in haar boek Twelve Days That Shook The World.
De demonstraties trokken wel aandacht in de pers, maar deze was toch vaak tendentieus en cynisch van aard. Zo werden er zonder commentaar foto’s uit Amerika getoond van Osho die in de boeien was geslagen met een ketting om zijn middel, terwijl toch overduidelijk was dat Amerika hier een smakeloos middeleeuws spektakel opvoerde. Niemand vroeg zich kennelijk af of, nadat Osho door de media zo was ‘geframed’, er voor hem nog wel een eerlijk proces mogelijk was.
Slechts één keer in al die jaren verscheen in een Nederlandse katholieke krant uit Den Haag, Het Binnenhof, een uitgebreid interview met Osho, afgenomen door Willem Scheer, die daarvoor op eigen kosten naar Rajneeshpuram was afgereisd. Delen van dit prachtige interview, in twee delen gepubliceerd in augustus 1985, zijn opgenomen in de compilatievideo van interviews met de wereldpers The Last Testament.
Zie ook de krantenartikelen van Willem Scheer:
Het Binnenhof, 17-08-1985
Het Binnenhof, 10-08-1985
Met dit boekje willen de Vrienden van Osho niet alleen een tijdsbeeld geven, maar de lezer ook een spiegel voorhouden met de vraag: hoe gemakzuchtig zijn we eigenlijk vandaag de dag in de vorming van onze opinies? Zitten we behaaglijk in een bubbel en gaan we klakkeloos mee met de ‘frames’ die anderen ons voorschotelen? Zijn we nog wel nieuwsgierig genoeg naar de feiten – ook wanneer deze ons minder goed bevallen?