Nederlandse Rajneesh Times 1983-1987

Hoera! De Nederlandse Rajneesh Times is vanaf nu helemaal op je computerscherm te lezen. Het 14-daagse magazine op krantformaat verscheen vier jaar lang, van najaar 1983 tot najaar 1987. Het was de spreekbuis van de toenmalige Bhagwanbeweging in ons land en het werd volgeschreven door een  enthousiaste redactie die kantoor hield in de commune aan het Cornelis Troostplein in Amsterdam.


Foto met als titel ‘Het wisselen van de wacht’, genomen in augustus 1987, van links naar rechts: Sw. Deva Ojas, hoofdredactie, Ma Deva Sadhya, Sw. Sanatan, Sw. Prem Paramo en Sw. Deva Ketu (vormgeving), Ma Kranti Animisha en Ma Anand Premrani (typografie). Achter in beeld, moeilijk herkenbaar: Ma Sangit Rasamaya (administratie).

Dit jaar zijn alle 96 nummers van de Rajneesh Times gedigitaliseerd en de VVO leek het een aardige geste naar onze trouwe lezers en donateurs om dit als eindejaarsgeschenk aan te bieden. Blader naar hartenlust door vier gedenkwaardige jaren van neo-sannyasgeschiedenis, ook als je die tijd – die nu al weer meer dan 35 jaar achter ons ligt – niet zelf hebt meegemaakt. Want wat we nu digitaal toegankelijk maken, bevat vele juweeltjes voor oude én jonge vrienden van Osho. Juweeltjes die decennia in oude archieven op vergeeld papier lagen te verstoffen… Geniet van de vele foto’s van bekende en onbekende gezichten, de verhalen, de controverses, de ingezonden brieven, de commentaren, en niet te vergeten de interviews met de BN’ers van toen (en soms ook nog van nu): Jan des Bouvrie, George Groot, Freek de Jonge, Roel van Duyn, Adelheid Roosen, Ischa Meijer, en internationale bekendheden als Fritjof Capra, Ronald Laing, Deepak Chopra… en niet te vergeten: Osho!

Als hulpmiddel bij het zoeken hebben we als tussenstap een bestand aangelegd van belangrijke trefwoorden in elke editie. Trekt daar iets je belangstelling, dan klik je naar het betreffende nummer van de Rajneesh Times en zoek je daar verder: 
Rajneesh Times NL trefwoordenregister.
Om de 96 Rajneesh Times edities zelf te bekijken, klik op: Rajneesh Times NL. 
Het zijn grote bestanden, dus het uploaden kan even duren.