Navelstaren

Het is geen toeval dat mensen over mediteerders spreken als ‘navelstaarders’. Dat is veelzeggend. Je staart naar de navel, niet van buitenaf; dat zal niet helpen. Je moet je ogen sluiten en naar de navel gaan. Dat is wat ik het centrum van je wezen noem. Het is net achter de navel. Daarom verbindt de navel je met de moeder, want je wezen ligt net achter de navel. Als je niet gevoed werd door de moeder, via de navel, zou je de negen maanden in de baarmoeder niet overleefd hebben.
Zodra je energie naar de navel stijgt — en dat blijft gebeuren, in alle meditaties gaat je energie omhoog — wordt meditatie belangrijk voor jou.
Osho, Christianity: The Deadliest Poison # 8

Navel

Navel in de betekenis: litteken op het midden van de buik, afkomstig van de navelstreng, is al een heel oud woord. In het Sanskriet, de oudste van de Indo-europese talen, luidde het woord nabhi en de betekenis was zowel: middelpunt in het algemeen als navel.  Merkwaardig is dat het Sanskriet woord nabhi niet slechts navel betekent, maar ook: bloedverwantschap, familie.

   Naaf

Navel is hetzelfde woord als naaf: middenstuk van rad of wiel, waaraan de spaken bevestigd zijn en dat onmiddellijk de as omsluit. De betekenis van litteken op de buik is de oorspronkelijke; toen Indo-Europese volkeren het wiel en de wagen leerden kennen, brachten ze de naam over op het middelste gedeelte van het rad.