Naropa geïnterviewd door Osho TV

Naropa leidt sinds een aantal jaren vipassana groepen in Nederland en Tsjechië. Wij waren van Osho TV aanwezig op een Vipassana Dag met 60 mensen in de Soefi tempel, onder een prachtige oosterse koepel in de duinen bij Katwijk. Hij ontving ons kort daarna bij hem thuis voor een interview.

Naropa ging in 1983 voor het eerst naar Pune. Osho’s energie was daar nog heel voelbaar aanwezig, hoewel hij op dat moment al in Oregon was. Terug in Den Haag werd Naropa diep geraakt door een video van Osho en nam hij het besluit om in Wajid te gaan wonen en zijn zoektocht te gaan verdiepen. Vanaf 1987 heeft hij een tijdlang in Pune gewoond en gewerkt in de ashram. In die tijd begon Osho over Vipassana te praten. Het klikte meteen bij Naropa, het ging hem heel natuurlijk af en hij heeft het sindsdien jarenlang iedere dag gedaan.
We praten met hem over spontane verlichtingservaringen, satori en verlichting. Hij vertelt over zijn tijd met Shantimayi, die hem op gegeven moment aanspoort om zijn ervaringen te gaan delen met anderen.
Andere kwesties die aan bod komen in het interview zijn het belang van catharsis voordat je aan vipassana begint, de rol van resonantie, de noodzaak van discipline, het verschil tussen de speelse vipassana van Osho en de strenge boeddhistische methode en de waarde van samen met andere mensen te mediteren.
28 min, Nederlands.

   Soefi tempel in Katwijk.

   Onder de koepel.
 
Vipassana dagen in de Soefi tempel.
Zaterdag 4 mei, zaterdag 15 juni, zondag 8 september.
10:00-18:00.€ 40.
Zuidduinseweg 7, Katwijk aan Zee.
Vipassana met Naropa.