Nandan herdenking in De Roos

Op vrijdag 7 oktober om 14.00 herdenken we Nandan Bosma die op 15 januari is overleden. Vanwege de coronatijd is de uitvaart toen in besloten kring gehouden, maar we willen hem graag een passend afscheid geven, sannyas stijl, met meditatie, muziek en herinneringen van vrienden.
Plaats: De Roos, Pieter Cornelisz Hooftstraat 183, 1071 BW Amsterdam.
De ingang van De Roos ligt aan het Vondelpark. Toegang gratis.

   Nandan Bosma

Nandan stond, samen met Ojas aan de wieg van de Vrienden van Osho, mede op zijn initiatief is de stichting opgericht in 1989 om Osho’s visie bekendheid te geven in het Nederlandse taalgebied. Nandan zat ook in het bestuur van de Amsterdamse commune Osho Stad aan het Cornelis Troostplein. Hij stond Dassana, de toenmalige leidster van de commune, met raad en daad bij.
Hij heeft toen het project opgezet om alle lezingen van Osho te digitaliseren in een programma The Quest, dat later door Samadhan uitgewerkt is tot een compleet archief met zoekmachine: Osho Archive Catalog.

Nandan heeft in de jaren 80 een serie van 20 lezingen georganiseerd voor Amrito (Jan Foudraine), destijds Osho’s ambassadeur voor Nederland.* Andere initiatieven van Nandan waren een seminar over Osho’s boeken in december 2015; zie Osho Boeken Seminar. Daarnaast legde hij een verzameling aan van 68 verhalen van sannyasins over hun weg naar Osho: Hoe Osho in mijn leven kwam.

Omdat Osho nooit schuwde om zich controversieel uit te laten, ook over een onderwerp als seksualiteit, verwierf hij al snel het predikaat ‘seksgoeroe’. Sensatiebeluste media speelden hier gretig op in. Nandan heeft, in samenwerking met Satyamo Uyldert, uitgebreid research gedaan naar wat Osho over seksualiteit in al zijn aspecten zegt. Het artikel dat daaruit voortkwam is integraal op de website van de VVO gepubliceerd: Osho over heteroseksualiteit, homoseksualiteit en transcendentie van beide.

Nandan heeft er ook voor gezorgd dat er in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag een complete collectie boeken van en over Osho aanwezig is. De boeken zijn in alle Nederlandse bibliotheken te leen, we kregen van medewerkers te horen dat Osho’s boeken vaak geleend worden.
Daarnaast heeft hij, met eindeloos geduld, alle mogelijke documenten en foto’s van de Osho centra in Nederland verzameld, geordend en ondergebracht bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), tegenwoordig het International Institute of Social History in Amsterdam: Neo-sannyasbeweging Nederland. Dit archief beslaat 18,5 meter.

* Rectificatie: Nandan was aktief betrokken bij de lezingenserie voor Amrito, maar het was niet zijn initiatief, maar van Shunyam.