Mindfulness en Meditatie

Mindfulness; wanneer de mind verdwijnt, verdwijnen ook gedachten. Het is niet zo dat je mindLOOS wordt; integendeel, je wordt mindVOL. Boeddha gebruikt het woord ‘right mindfulness’ vele malen. Wanneer de mind verdwijnt en gedachten verdwijnen, word je opmerkzaam. Je doet dingen — je beweegt, je werkt, je eet, je slaapt, maar je bent altijd opmerkzaam. De mind is er niet, maar mindfulness is er.
Wat is mindfulness? Het is bewustzijn. Het is perfect bewustzijn.

Osho, And the Flowers Showered # 11


En wat is meditatie? Het betekent niet mediteren op iets; het Engelse woord is misleidend. In het Engels is er geen woord dat geschikt genoeg is om Boeddha’s woord sammasati te vertalen. Het is vertaald als meditatie, als juiste opmerkzaamheid, als opmerkzaamheid, als bewustzijn, alertheid, waakzaamheid, aanschouwen — maar er is niet echt één woord dat de kwaliteit heeft van sammasati.
Sammasati betekent: bewustzijn is, maar zonder enige inhoud. Er is geen gedachte, geen verlangen, er wordt niets in je opgewekt. Je contempleert niet over God of over grote dingen… de natuur en haar schoonheid, de Bijbel, de Koran, de Veda’s, en hun immens belangrijke uitspraken. Je bent niet aan het overpeinzen. Je concentreert je ook niet op een speciaal object. Je chant geen mantra, want dat zijn allemaal dingen van de mind, dat zijn allemaal inhouden van de mind. Je doet helemaal niets! De mind is volkomen leeg, en je bent gewoon daar in die leegte. Een soort aanwezigheid, een zuivere aanwezigheid, die nergens heen kan – volkomen ontspannen in zichzelf, in rust, thuis. Dat is de betekenis van Boeddha’s meditatie.

Osho, The Dhammapada Vol 1 # 7

‘Mindfulness’ is Boeddha’s woord voor meditatie. Met mindfulness bedoelt hij: je moet altijd alert blijven, waakzaam. Je moet altijd aanwezig blijven. Je moet niets doen in een soort slaperige geestestoestand. Je moet niet bewegen als een slaapwandelaar, je moet bewegen met een scherp bewustzijn. Boeddha placht te zeggen: Zelfs je adem mag niet in en uit gaan zonder dat je je ervan bewust bent. Hij zei tegen zijn monniken: Kijk altijd hoe je adem binnenkomt en hoe je adem uitgaat. Als je beweegt, kijk dan hoe je voeten bewegen. Als je praat, wees dan waakzaam. Als je luistert, wees dan waakzaam. Als je eet, wees dan waakzaam. Sta nooit toe dat een handeling wordt verricht zonder opmerkzaamheid, en dan is niets anders meer nodig. Dit bewustzijn zal zich over je hele leven verspreiden; het zal een vierentwintig-uur ding zijn. Het is niet nodig om aparte uren voor meditatie aan te houden. En Boeddha zegt dat meditatie niet gescheiden kan zijn van het leven; het moet zich verspreiden en vermengen met het leven, het moet één zijn met het leven.

Osho, The Discipline of Transcendence Vol 4 # 1