Mijn spirituele levenswijze heeft mijn veroudering vertraagd

In het tijdschrift De Optimist is een interview verschenen met Prem Abhay, een vaste medewerker aan onze website.

Rond 1980 ontdekte ik Osho door zijn boek ‘Zoeken naar de stier’. Ik leefde destijds intellectueel en verstandelijk. Tegelijkertijd raakten de schrijnende tegenstellingen – niet alleen wereldwijd, maar ook in mijn directe omgeving – mij diep. Alsof de mens was blijven steken in het eigen ik. Noch de psychologie, filosofie en theologie boden in mijn ogen inzichten of ervaringen waarmee de mens zich kon verheffen om die tegenstellingen te overstijgen.

Osho liet mij zien dat wij het hogere menselijke in ons dragen en dat wij dat niet buiten onszelf moeten zoeken. Het werd ineens helder. Mijn vermogen om met mensen om te gaan, zou versterken als ik mij bewust zou worden van mijn innerlijke essentie. Ook nu emotioneert mij dat nog altijd, die openbaring van een verlichte mysticus die tot een hoger bewustzijn was gekomen. Liefde en compassie met mensen, met het leven, was zijn grote kracht. Deze kracht heb ik vele malen gevoeld in de jaren dat ik zijn boeken vertaalde.

   Prem Abhay

Eind jaren tachtig begon ik vol overgave met meditatie, aan mijn weg naar binnen, naar de bewustwording van lichaam en geest, hart en ziel. Daarna ben ik regelmatig naar het Osho International Meditation Resort in Poona, India, geweest. Dat was voor mij een wereld van vrije, individuele mensen die samenkwamen in een energetische sfeer van gelijkgestemdheid. Er waren dagelijks meditaties, dans, feest, meditatieve sessies en sportactiviteiten. Ook in Nederland mediteerde ik regelmatig en nam ik deel aan meditatieweekenden. In 1995 nam ik sannyas, mijn besluit om de weg van innerlijke groei onvoorwaardelijk en onbevooroordeeld verder te vervolgen.

Mijn mind, die zee van gedachtespinsels, verlangens en verwachtingen, is nu aardig in balans met mijn lichaam. Het hier-en-nu in gewaarzijn is een ankerpunt in mijn leven. En de weg naar het hart bracht mij gevoelens van liefde en compassie met mezelf, met mensen, het leven en de natuur. Dit bewustzijn stimuleerde mijn creativiteit en ik begon te schilderen, trommelen, zingen en dansen en ook meer te bewegen, fietsen, schaatsen en hardlopen. Het gaat om innerlijk plezier en niet om prestatie. Mijn spirituele, vitale en gezonde levenswijze heeft mijn veroudering vertraagd. Ik geniet dagelijks van het leven.

Prem Abhay Doeven, Wijk bij Duurstede.