Meditatieve voorbereiding voor sterven

Maneesha James en Sudheer P. Niet hebben een geleide meditatie voor ontspanning en als een meditatieve voorbereiding voor sterven ontwikkeld, de OSHO Bardo.
 
Tot nu toe is de Bardo Thödol, een Tibetaans Boeddhistische geschrift, het meest bekende stervensproces geweest. Osho noemt het Tibet’s belangrijkste bijdrage aan de wereld. Een lama leest het geschrift voor aan een stervende en de boodschap komt in wezen erop neer om te ontspannen, aanwezig te blijven en te observeren wat er gebeurt… te begrijpen dat het afscheid van dit leven het einde van een droom is. Vervolgens begeleidt het de stervende door wat het Tibetaanse Boeddhisme de verschillende domeinen van bewustzijn noemt, tot het punt van zelfrealisatie of wedergeboorte.

De tijden zijn veranderd, de mensen zijn anders. De metaforen en beelden hebben niet dezelfde betekenis voor ons als  voor de boeddhisten die leefden toen de Bardo Thödol eeuwen geleden ontstond. Osho ziet dat er behoefte is aan een nieuwe vorm van Bardo, een die door zijn mensen is ontwikkeld. Daarom is de OSHO Bardo ontstaan.

Dit meditatief proces kan gebruikt worden door zowel gelovigen als niet-gelovigen, zowel door ervaren mediteerders als beginnelingen. Het is specifiek ontwikkeld om van betekenis te zijn voor mensen over de hele wereld, zowel in het dagelijks leven als specifiek in het stervensproces.

OSHO Bardo is verkrijgbaar in het Engels als app in de App Store en op Google Play.
Er wordt gewerkt aan een Nederlandse uitgave.