Mandala’s op het strand

Bij toeval kan je op het strand in Nederland een mandala aantreffen.
Een mandala (letterlijk ‘cirkel’) is een geometrische configuratie van symbolen.
In verschillende spirituele tradities kunnen mandala’s worden gebruikt om de aandacht van meditatieve beoefenaars  te focussen, als een spiritueel begeleidingsinstrument, om een heilige ruimte in te richten en als hulpmiddel bij meditatie. In de oosterse religies van hindoeïsme, boeddhisme, jainisme en shintoïsme wordt het gebruikt als een kaart die godheden voorstelt. Een mandala vertegenwoordigt over het algemeen een spirituele reis, beginnend van buiten naar de innerlijke kern, door lagen heen.


Aan de Atlantische kust, Portugal 2021

De zandmandala (Tibetaans: kilkhor) is een Tibetaans boeddhistische traditie die de vergankelijke natuur van de dingen symboliseert. Volgens de boeddhistische canon zijn alle materiële zaken van voorbijgaande aard, bestaat alleen de Ledigheid (het Niet-zelf) werkelijk en een mandala van zand is daar een voorbeeld van. Nadat een zandmandala met ceremonies en veel toewijding is voltooid, wordt het daarna ook altijd weer ceremonieel vernietigd.


Bij de Zandmotor van Monster, 2021

De Nederlandse kunstenaar Tim Hoekstra (Dutch Beach Art): ’Ik hou van het idee van tijdelijke kunst omdat alle dingen in het leven tijdelijk zijn. Ik ben opgegroeid op het strand waar ik in de zomer woonde. Ik heb altijd op het strand getekend met materialen die ik daar vond. Een paar jaar geleden ben ik begonnen met het gebruiken van een hark. Op deze manier kon ik de tekeningen veel groter maken.’
Hij gebruikt enkel een schetsje, een paaltje met daaraan een touw om de cirkel te maken en een hark. Om zijn eigen kunstwerken te checken en vast te leggen, gebruikt hij een camera aan een vlieger of een drone.