Man/vrouw

Iedere man wil een vrouw zijn, iedere vrouw wil een man zijn, om de eenvoudige reden dat iedere man beide is — man/vrouw — en iedere vrouw beide is — vrouw/man. Je wordt geboren uit de ontmoeting van mannelijke en vrouwelijke energieën; de helft van jou behoort toe aan je vader en de andere helft aan je moeder. Je bent een ontmoeting van twee polaire tegenpolen, twee energieën. Het enige verschil tussen man en vrouw is dit: dat de vrouw het bewustzijn van een vrouw heeft en het onbewuste van een man, en de man heeft het bewustzijn van een man en het onbewuste van een vrouw. Maar beide zijn beiden!

Daarom is het mogelijk om homoseksueel, lesbisch te zijn; anders zou het onmogelijk zijn. Dit fenomeen heeft zich door de eeuwen heen voorgedaan; het is niets nieuws. De reden is eenvoudig: omdat de man maar half man en half vrouw is; het vrouwendeel is diep in de duisternis verborgen. Maar het bewuste deel kan moe worden, en als het bewuste deel moe wordt, neemt het onbewuste het over. Zo kan hij het lichaam van een man hebben, maar hij begint te functioneren als een vrouw. En hetzelfde gebeurt met een lesbienne: aan de oppervlakte is zij een vrouw, maar diep van binnen heeft de onbewuste mannelijke energie bezit genomen. De dingen zijn op hun kop komen te staan. 

Het zal ook haar fysiologie beïnvloeden. Er zijn hier een paar lesbiennes. Hun fysiologie zal zeker worden beïnvloed door hun psychologie, omdat psychologie en fysiologie geen twee afzonderlijke fenomenen zijn; ze zijn met elkaar verbonden. Geest en lichaam zijn niet twee; je bent geest-lichaam, body-mind. Dus wat er ook gebeurt in je fysiologie beïnvloedt je psychologie. Daarom kunnen hormonen aan je worden toegediend en kan je psychologie worden veranderd. Nu weten we dat een man kan worden veranderd in een vrouw, een vrouw kan worden veranderd in een man.

En dit is mijn observatie: dat in de komende eeuw miljoenen mensen van geslacht zullen veranderen. Dat zal iets avant-garde worden; dat zal iets zeer progressiefs worden. Dat zal een nieuw soort vrijheid zijn. Waarom zou je je hele leven beperkt blijven tot het man-zijn als je beide werelden kunt hebben? Als je het je kunt veroorloven kun je van geslacht veranderen. Een paar jaar lang blijf je man en bekijk je de wereld vanuit het standpunt van de man, en dan onderga je een operatie en word je veranderd in een vrouw; nu kun je de wereld bekijken door de ogen van de vrouw. En het is mogelijk dat een man vele malen verandert. Als het proces eenvoudiger wordt, en het zal eenvoudiger worden – dat is heel het werk van de wetenschap: om dingen eenvoudiger en eenvoudiger te maken – als het proces heel eenvoudig wordt, zullen miljoenen mensen zeker veranderen. Het zal een grote vrijheid in de wereld losmaken, maar ook een grote verwarring, een grote chaos. Op een dag komt je man plotseling thuis en hij is een vrouw! Of je vrouw komt terug van vakantie en ze is geen vrouw meer….Omdat iedereen beiden is, is het verlangen om de ander te zijn in iedereen aanwezig.

Osho, Ah This! # 4

In het gewone leven met de gewone mind is alles verdeeld in zijn tegengestelden, en er is een grote aantrekkingskracht voor de ontmoeting met het tegenovergestelde: de man zoekt de vrouw, de vrouw zoekt de man – de yin-yang cirkel. In een echt religieus mens is al het zoeken gestopt – de man heeft de vrouw gevonden, de vrouw heeft de man gevonden. In zijn diepste kern is de energie tot een punt gekomen waar alles is opgelost in eenheid, in non-dualiteit, ADVAIT. Alle tegenstellingen worden complementair; alle conflicten lossen op en worden samenwerking. Dan ben je thuis gekomen, dan is het niet meer nodig om ergens heen te gaan, dan is er niets meer om naar te zoeken, niets meer om naar te verlangen. 

Osho, The Art of Dying # 9