Lockdown ervaringen: Osho lezen

In de Volkskrant van vrijdag 15 mei j.l. staat een verslag van journalist Patrick van IJzendoorn over de impact van de Corona-maatregelen in Groot Brittanië. Een van de geinterviewden is de 52-jarige Michael Simpson uit Londen, die binnenshuis verkeren als een ‘betaalde vakantie’ ziet, en zegt: ‘Ik geniet dagelijks van de vrijheid. Ik wandel, geniet van de vogelgeluiden, maak foto’s, help de oudere buren en lees boeken van Osho, een Indiase goeroe.’

Ook in Nederland wordt Osho goed gelezen, volgens een bibliotheekmedewerkster worden zijn boeken veel geleend. Praktisch elke lokale bibliotheek heeft wel een of meer boeken van of over Osho te leen. Op de website van de landelijke openbare bibliotheek kun je zien hoeveel boeken van Osho te leen zijn en die je via de eigen bibliotheek kunt aanvragen.

Nandan Bosma heeft zich er jarenlang voor ingezet om namens de Vrienden van Osho alle nieuwe publicaties van Osho boeken aan te bieden aan de Koninklijke Bibliotheek. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, bezit een vrijwel complete collectie Engelstalige boeken van Osho en veel boeken over hem. Door bemiddeling van de lokale bibliotheken kan elk boek uit de Koninklijke Bibliotheek geleend worden.