Liefde zijn

Een volwassen mens heeft de integriteit om alleen te zijn. En wanneer een volwassen persoon liefde geeft, geeft hij zonder dat er verplichtingen aan verbonden zijn: hij geeft gewoon. En wanneer een volwassen persoon liefde geeft, voelt hij zich dankbaar dat je zijn liefde hebt aanvaard, niet andersom. Hij verwacht niet dat je er dankbaar voor bent – nee, helemaal niet, hij heeft je dank niet eens nodig. Hij dankt je voor het aanvaarden van zijn liefde.

En wanneer twee rijpe personen verliefd zijn, doet zich een van de grootste paradoxen van het leven voor, een van de mooiste verschijnselen: zij zijn samen en toch enorm alleen, zij zijn zozeer samen dat zij bijna één zijn. Maar hun eenheid vernietigt hun individualiteit niet, integendeel, het versterkt haar: ze worden individueler. Twee volwassen verliefde mensen helpen elkaar om vrijer te worden. Er komt geen politiek aan te pas, geen diplomatie, geen poging om te domineren. Hoe kun je de persoon die je liefhebt overheersen? Denk er maar eens over na.

Overheersing is een soort haat, woede, vijandschap. Hoe kun je er zelfs maar aan denken om iemand van wie je houdt te domineren? Je zou die persoon graag volledig vrij, onafhankelijk zien; je zou hem meer individualiteit geven. Daarom noem ik het de grootste paradox: ze zijn zozeer samen dat ze bijna één zijn, maar toch zijn ze in die eenheid individuen. Hun individualiteit is niet uitgewist; ze is juist versterkt. De ander heeft hen verrijkt wat hun vrijheid betreft. Onvolwassen mensen die verliefd worden, vernietigen elkaars vrijheid, scheppen een gebondenheid, maken een gevangenis. Rijpe verliefde mensen helpen elkaar om vrij te zijn; zij helpen elkaar om allerlei gebondenheden te vernietigen. En wanneer de liefde met vrijheid vloeit, is er schoonheid. Wanneer liefde met afhankelijkheid vloeit, is er lelijkheid.

Onthoud, vrijheid is een hogere waarde dan liefde. Daarom noemen we het in India de ultieme moksha. Moksha betekent vrijheid. Vrijheid is een hogere waarde dan liefde. Dus als liefde vrijheid vernietigt, is het niet van waarde. Liefde kan weggelaten worden, vrijheid moet gered worden; vrijheid is een hogere waarde. En zonder vrijheid kun je nooit gelukkig zijn, dat is niet mogelijk. Vrijheid is het intrinsieke verlangen van iedere man, iedere vrouw – volstrekte vrijheid, absolute vrijheid. Dus alles wat de vrijheid schaadt, begint men te haten. Haat je de man niet van wie je houdt? Haat je de vrouw niet van wie je houdt? Je haat; het is een noodzakelijk kwaad, je moet het tolereren. Omdat je niet alleen kunt zijn, moet je met iemand kunnen zijn, en je moet je aanpassen aan de eisen van de ander. Je moet het verdragen.

Liefde, om echt liefde te zijn, moet geschenk-liefde zijn. Liefde-zijn betekent een staat van liefde. Wanneer je thuis bent gekomen, wanneer je weet wie je bent, dan ontstaat er liefde in je wezen. Dan verspreidt de geur zich en kun je die aan anderen geven. Hoe kun je iets geven wat je niet hebt? Om het te geven, is de eerste basisvereiste om het te hebben.

Osho, Tantric Transformation: When Love meets Meditation.