Liefde is de essentie

‘Heb lief en dan is al het andere toegestaan.’
 
Iemand vroeg eens aan Augustinus van Hippo: ‘Ik heb helemaal geen opleiding gehad en ik kan de geschriften of de grote theologische boeken niet lezen. Geef me gewoon een simpele boodschap. Ik ben echt een dwaas en ik kan ook niet zo goed dingen onthouden, geef me dus gewoon iets van de essentie, zodat ik dat kan onthouden en dat kan volgen.’

Augustinus van Hippo, 354-430.
 
Augustinus was een groot filosoof, een groot heilige en hij had geweldige preken gegeven, maar nog nooit had iemand om gewoon iets van de essentie gevraagd. Hij sloot zijn ogen en ze zeggen dat hij urenlang mediteerde.
Toen zei de man: ‘Vertel het mij alstublieft als u het gevonden heeft. Dan kan ik gaan, want ik zit al uren te wachten.’
Augustinus zei: ‘Ik kan niets anders vinden dan dit: heb lief en dan is al het andere toegestaan. Heb gewoon lief.’
 
Osho, Yoga, the Alpha and the Omega – Discourses on the Yoga Sutras of Patanjali, Vol.10, p. 248.
 
Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti.
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.  
Afbeelding:
https://probaway.files.wordpress.com/2013/06/st_augustine_hippo_24.jpg