Leven als in een film

Beschouw dit hele leven als een sprookje, als een verhaal. Dat is het, maar alleen als je het op deze manier beschouwt, zul je niet ongelukkig zijn. Ongelukkig zijn komt doordat je veel te serieus bent. Probeer het zeven dagen; herinner je zeven dagen lang slechts één ding — dat de hele wereld één groot drama is — en je zult nooit meer dezelfde zijn. Slechts zeven dagen! Je kunt er niets door verliezen, omdat je niets te verliezen hebt.

Je kunt het proberen. Beschouw alles gedurende zeven dagen als een drama, als een show.
Deze zeven dagen zullen je veel flitsen van je boeddha natuur geven, van je innerlijke zuiverheid. En als je eenmaal een glimp gezien hebt ben je niet meer dezelfde. Je zult gelukkig zijn, en je kunt niet bevatten wat voor soort geluk je kunt ervaren omdat je niet eerder geluk hebt gekend. Je hebt allerlei gradaties van ongelukkig zijn gekend: soms was je meer ongelukkig, soms minder, en als je minder ongelukkig was noemde je dat gelukkig zijn.

Je weet niet wat gelukkig zijn is, want dat kun je niet weten. Wanneer de wereld beschouwt op een manier, waarin je alles heel serieus neemt, kun je niet weten wat geluk is. Gelukkig zijn kan alleen als je geworteld bent in de houding dat de wereld gewoon een spel is.

Probeer het dus, en doe alles op een feestelijke manier, vier het, doe alsof — niet echt. Als je een echtgenoot bent, speel, speel dat je een echtgenoot bent; en als je echtgenote bent, speel het. Maak er gewoon een spelletje van. En er zijn natuurlijk spelregels, elk spel wat gespeeld wordt heeft regels. Trouwen is een regel, en scheiden is een regel, maar ga er niet serieus mee om. Het zijn maar regels, en de ene regel vraagt om een andere! Scheiden is slecht omdat trouwen slecht is: de ene regel veroorzaakt een andere! Maar neem ze niet serieus, en ontdek dan hoe de kwaliteit van je leven verandert.

Gedraag je met je vrouw of man of met je kinderen alsof je deelneemt aan een drama, en zie de schoonheid ervan. Als je wilt deelnemen zul je proberen efficiënt te zijn, maar je zult niet in de war raken. Dat is niet nodig. Je speelt je spel en gaat slapen. Maar bedenk wel, het is een spel, en ga door met deze instelling gedurende zeven dagen.

Dan kan het gebeuren dat je gelukkig bent, en als je eenmaal hebt ontdekt wat geluk is, is het niet nodig om ongelukkig te worden, want het is jouw keuze. Je bent ongelukkig omdat je een verkeerde houding ten aanzien van het leven hebt gekozen. Je kunt gelukkig zijn als je de juiste houding kiest. Boeddha geeft veel aandacht aan wat hij noemt ‘juiste houding’. Hij maakt er een basis van, een fundament — juiste houding. Wat is juiste houding? Wat is het kriterium? Wat mij betreft is dit het criterium: de houding die je gelukkig maakt is de juiste houding, en er is geen objectief criterium. De houding die je ongelukkig en ellendig maakt is de verkeerde houding. Het criterium is subjectief; jouw geluk is het criterium.

Osho: Vigyan Bhairav Tantra.