In het boek ‘Fear’, ‘Angst’, met als ondertitel: ‘Inzicht in en acceptatie van de onzekerheden van het leven’, neemt Osho de lezer stap voor stap mee langs de reeks van dingen die mensen bang maken. En dat gebeurt van de reflexmatige vecht- of vluchtreactie op fysiek gevaar tot de rationele en irrationele angsten van de mind en de psychologie daarvan. Alleen door het licht van begrijpen in de duistere hoekjes van de angst te brengen, zegt hij, waarbij we kasten luchten en ramen openzetten en onder het bed kijken om te zien of daar echt een monster leeft, kunnen we beginnen ons buiten de grenzen van onze comfortzone te begeven. We leren dan te leven met en zelfs te genieten van de fundamentele onzekerheid van het leven. Het boek ‘Angst’ wordt afgesloten met een serie meditatie-experimenten die zijn ontworpen om lezers te helpen een nieuwe relatie met angst te ervaren. Om te beginnen leren die ons om angst niet te zien als struikelblok, maar als een springplank naar groter bewustzijn van onszelf en naar vertrouwen.
Angst op zichzelf boezemt mensen angst in. Mensen zijn banger voor angst dan voor wat dan ook, geeft Osho aan. Want een onverwachte hele harde klap of een struik die in het donker tot leven lijkt te komen, doet je schudden op je grondvesten. En dat is nog niet alles, want je houdt er vaak nog een kater aan over ook. Het is een ware nachtmerrie die je doormaakt met alles wat daarbij hoort zoals rillingen, hevige transpiratie en veranderingen in je ademhaling.
En dit gevoel blijft je bij, net zoals nachtmerries vaak levendig voor je blijven. Waar komt zo’n sterk gebeuren als angst vandaan, wat ligt er aan te grondslag? De basis van alle angst, zegt Osho is dat we bevreesd zijn dat we niet bestaan, dat er binnenin ons niets is. De basale angst is die voor de dood, alle andere angsten zijn een reflectie van deze.
Het mooie van dit alles is, dat de dood net zo min bestaat als het ego. Tussen deze niet bestaande fenomenen, het ego en de dood, bevindt zich de angst: dat is de brug.
.
‘Ik ben gegrepen door dit boek omdat er veel dingen zijn in dit leven die we ontkennen en deze ‘ontkenning’ hindert ons om werkelijk na te streven wat we graag willen.’ Mikka Wee.