Landbouw in Rajneeshpuram

Dadu*, de landbouw ‘tempel’ bestond uit een grote groentetuin en een bloementuin die ongeveer tien hectare besloegen van de enige natuurlijke vruchtbare grond op de verder onvruchtbare ranch. Dadu was een grote afdeling met ongeveer 300 worshippers (medewerkers) in 1985 en omvatte Surdas, de garage met landbouwmachines en -voertuigen, Rabiya, de melkstal voor tientallen koeien, Atisha met kippen, ganzen en emoes uit Australië om coyotes weg te houden, een wijngaard, bijenkorven en de kassen Paul Reps en Yari. Dadu lag aan het einde van de weg die van het centrum van Rajneeshpuram naar het noordoosten liep, naar de Radha-rivier, bij de buitenwereld beter bekend als de John Day-rivier.

Sommige van de daar verbouwde groenten werden te koop aangeboden op markten in Oregon, maar de meeste gingen naar de groeiende (vegetarische) bevolking op de Ranch. Het was, zoals bijna alle landbouw op de Ranch, volledig biologisch, met een enorme variëteit aan groenten, waaronder bijvoorbeeld alfalfa, boerenkool, peterselie, spinazie en spruiten. Er waren natuurlijk seizoensgebonden beperkingen, maar alles wat mogelijk was werd gedaan, zoals een grote wortelgrot onder de grond gegraven om de wortelgroentes het grootste deel van het jaar koel te houden, en boven het vriespunt in de zeer koude winters.

Punya schrijft in haar boek On the Edge: ‘We waren verre van zelfvoorzienend, omdat het aantal inwoners bleef toenemen in een tempo dat de moestuinen nooit konden bijhouden, maar we waren altijd blij om op ons bord te zien wat Surdas naar Magdalena Cafetaria had gestuurd: het was vers, biologisch en bovenal van eigen bodem.’

*Dadu was een Indiase mysticus, waar je misschien nog niet van gehoord hebt. Hij werd Dadu genoemd, wat broeder betekent. Hij was zo liefdevol dat de mensen zijn echte naam vergaten en hem eenvoudig herinnerden als Dadu, de broer. Er zijn duizenden liederen die Dadu zong, maar ze werden niet door hem opgeschreven, ze werden door anderen verzameld, net zoals een tuinman bloemen verzamelt.

Osho, Boeken die ik heb liefgehad # 7