Wijsheid is praktisch en aards, kennis is onpraktisch en abstract. Kennis is maar woorden, wijsheid is ervaring.
Laatst zat ik op een avond een verhaaltje te lezen, een Arabisch verhaal.
Er was een man overleden. Hij had zeventien kamelen en drie zoons en hij had een testament nagelaten, waarin stond toen het opengemaakt en voorgelezen werd, dat de helft van de kamelen naar de oudste zoon moesten gaan, een derde naar de tweede en een negende naar de derde.
De zoons waren in verwarring, wat moesten ze nou? Zeventien kamelen, de helft moet naar de oudste zoon, moet je een kameel dan in tweeën hakken? En daar schiet je ook niet veel mee op, want dan moet er een derde deel naar de tweede gaan. Ook daar schiet je niet zoveel mee op, een negende moet naar de derde. Dan moet je alle kamelen doodmaken.
Vanzelfsprekend gingen ze naar de man in de stad met de meeste kennis: de Mulla, de pandit, de geleerde, de wiskundige. Hij dacht diep na, hij deed zijn uiterste best, maar hij kon geen oplossing verzinnen, want wiskunde is wiskunde.
Hij zei: ‘Ik heb nog nooit van mijn leven kamelen verdeeld, dit lijkt me de grootste dwaasheid. Maar je zult ze door moeten gaan hakken. Als jullie het testament willen volgen zul je de kamelen door moeten hakken, ze moeten verdeeld worden.’
De zoons waren niet van plan om de kamelen door te gaan hakken. Wat moesten ze dan beginnen?
Toen kwam iemand met een voorstel: ‘Jullie kunnen maar beter naar iemand gaan die iets van kamelen afweet, niet van wiskunde.’
Dus gingen ze naar de sjeik van het dorp, een oude man zonder opleiding, maar wijs door ervaring. Ze legden hem hun probleem voor.
De oude man moest lachen. Hij zei: ‘Maak je maar geen zorgen. Het is iets eenvoudigs.’
Hij leende hen een van zijn eigen kamelen -nu waren er achttien kamelen- en toen begon hij ze te verdelen. De eerste kreeg negen kamelen en daar was hij tevreden mee, helemaal tevreden. De tweede kreeg zes kamelen, een derde. Hij was er ook helemaal tevreden mee. En de derde kreeg twee kamelen, een negende. Ook hij was tevreden.
Er bleef één kameel over. Die was geleend. Hij nam zijn kameel terug en zei: ‘Jullie kunnen gaan.’
Osho, Come Follow Me, Talks on the sayings of Jesus Christ,Volume 1, pp. 90 -91.
Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti.
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.
Afbeelding:
https://www.greenprophet.com/wp-content/uploads/2012/09/herd-of-camels.jpg