Je liefde is een drug

Deze weken staan in het teken van Osho’s commentaar op Hsin Hsin Ming –
het Boek van Niets van de Chan meester Sosan, de derde patriarch van Zen.

Het volgende is het vierde stuk uit hoofdstuk 8.
Voor de vorige afleveringen, zie: Het Boek van Niets.

MET EEN ENKELE BEWEGING WORDEN WE BEVRIJD VAN GEBONDENHEID;
NIETS KLEEFT AAN ONS EN WE HOUDEN NIETS VAST. 

ALLES IS LEEG, HELDER, ZELF-VERLICHTEND,
ZONDER INSPANNING VAN DE KRACHT VAN DE MIND. 

HIER HEBBEN GEDACHTEN, GEVOELENS,
KENNIS EN VERBEELDING GEEN WAARDE.

Denk er niet over na, probeer het in het leven te zien. Het zal pijnlijk zijn, want wanneer je liefde voelt, wil je helemaal niet aan haat denken. Je bent echt bang dat als je aan haat denkt, deze hele extase van liefde zal verdwijnen. Als je leeft, wil je helemaal niet aan de dood denken, omdat je bang bent dat je niet van het leven zult kunnen genieten als je te veel aan de dood denkt.
Maar je angst is in zekere zin juist. Als je je echt bewust wordt van de dood, zul je niet meer van het leven kunnen genieten zoals je dat nu doet. Het is ook geen echt genieten. Dat is het niet – het is gewoon ellende. Op DEZE manier zul je niet in staat zijn om te genieten. En op deze manier is het helemaal geen genieten, onthoud dat.
Als je aan haat denkt terwijl je de liefde bedrijft, zul je er niet van kunnen genieten op de manier waarop je er tot nu toe van genoten hebt. Maar is het echt genieten of gewoon een obsessie? Heb je echt genoten van de liefde? Als je genoten had, dan zou je gebloeid hebben, dan zou je een andere geur hebben – en die is er niet. Dan zou je een andere verlichting van zijn hebben en die is er niet. Je bent leeg, arm, diep van binnen – donker, geen vlam. Wat voor soort genot is deze liefde en dit leven en dit alles dan geweest? Nee, je hebt de zaak alleen maar belazerd. 

Jullie liefde is niets anders dan een bedwelmend middel, een drug. Voor een paar momenten val je erin en vergeet je. Dan komt de haat en dan zit je in de ellende. En dan zoek je weer, omdat je in de ellende bent, de liefde, en je liefde is niets anders dan opnieuw in een diepe slaap vallen. Dit is je patroon geweest. Alles wat jullie geluk noemen is niets anders dan in slaap vallen. Overal waar je een goede slaap voelt, zie je dat als gelukkig zijn.
Wat is een gelukkig mens in jouw mind? Hij is iemand die nergens last van heeft. Daarom is er zoveel aantrekkingskracht in alcohol, in drugs, want dan worden zorgen vergeten. Wat is jouw liefde? Het lijkt een biologisch ingebouwd proces van jezelf drogeren. En het is chemisch; bepaalde chemicaliën van het lichaam komen vrij, waardoor de balans van de chemicaliën verandert. Het is niet veel anders dan marihuana of LSD, want in wezen is het de verandering van chemicaliën in het lichaam.
Liefde verandert dat – vasten verandert het ook; de chemicaliën in het lichaam verliezen hun oude patroon. In dat nieuwe patroon voel je je voor een paar momenten goed. Dan komt de haat weer, dan komt de wereld weer binnen, en de zorgen, en je zit weer in het wiel. Je hebt dit al vele levens gedaan. 

Probeer nu iets wat Sosan zegt, en dit is wat alle boeddha’s hebben gezegd. Kijk terwijl je verliefd bent, terwijl je de liefde bedrijft – wees niet bang – kijk hoe het verandert in haat. Terwijl je leeft, kijk hoe het de dood in gaat – elke ademhaling en je gaat de dood in. Elk moment van de tijd verglijdt, en de dood komt steeds dichterbij. Kijk hoe je jeugd ouderdom wordt. Kijk naar het tegenovergestelde!
Er is moed voor nodig, want het oude patroon zal er niet door geholpen worden; het zal erdoor vernietigd worden. Maar als je eenmaal haat in liefde kunt zien, zul je een rust bereiken die beide te boven gaat. Als je leven en dood samen kunt zien, stijg je er bovenuit. In één klap stijg je er bovenuit. In één klap ben je uit de gebondenheid, ben je voor het eerst een vrije ziel – ben je de vrijheid zelf. Daarom noemen we deze ultieme staat MOKSHA, vrijheid. 

Je hoeft niets te doen. Je moet meer gewaar worden in je doen en laten, bewuster worden. Dat is de enige meditatie: alerter worden. In een scherp moment van bewustzijn wordt het bewustzijn een wapen, en in één klap wordt alle gebondenheid verbroken.

Osho: Hsin Hsin Ming – The Book of Nothing # 8

Meer: Je liefde is een drug