Interview met Gyanam

In de series Interviews met vrienden van Osho met Koen Bugter volgt hier een interview met Gyanam.  Andere interviews zijn te vinden op INTERVIEWS.

Gyanam ontmoette Ramses Shaffy voor het eerst in 1980, toen hij, net in het rood en met mala om, naar het circus in Nijmegen ging waar Ramses als clown optrad. Ramses was ook net sannyasin geworden, het was het begin van een lange vriendschap. In 1982 gingen ze tegelijkertijd wonen in een grote Osho commune op een landgoed in Heerde en deelden een jaar lang een huisje. 

22 minuten, Nederlands.

Opgegroeid in Oosterbeek, met een goede baan en een vriendin, begon hij zich af te vragen: Is that all there is? Door Osho begon hij vragen te stellen bij gevestigde opvattingen over huwelijk, religie en traditie. 
Gyanam was aangetrokken tot de sannyaswereld omdat er zoveel leuke mensen rondliepen: de acteur-schrijver-komiek Albert Mol, de psychiater Jan Foudraine, de cabaretier George Groot, de zanger Ramses.
Hij vertelt over zijn reizen naar de ashram in India en zijn tijd in de commune in Oregon. De ‘Wild Wild Country’ daar kwam in zijn beleving helemaal niet overeen met het cliché beeld in de media van een sekte die een goeroe in massahysterie blindelings volgt.

Ramses is heel oprecht en integer 10 jaar met Osho bezig geweest en heeft daar volgens Gyanam veel aan gehad. Hij was een beschadigd mens, als kind verlaten, met een drankprobleem, maar hij vond stilte van binnen in zijn eenzaamheid, en aan het eind van zijn leven zei hij vaak: ‘Ik ben zooo benieuwd naar de dood!’
Het proces met Osho is moeilijk uit te leggen aan een buitenstaander, de eerste leerlingen van Jezus hebben dat ook ervaren. Gyanam is bij veel andere meesters geweest, zoals Alexander Smit, Tony Parsons en Jan van Delden, maar Osho komt voor hem overal bovenuit.