Iedereen heeft een mening

Astra-Zeneca, Amerika, Asielzoekers, Belastingdienst, Brexit, Corona-maatregelen, Christendom, Defensie, …

Omdat Nederlanders bekend staan om het feit dat ze bijna overal een mening over hebben, is het goed om even stil te staan bij de oorspronkelijke betekenis van het begrip: een mening hebben.
Wat is dat; een mening hebben? Waar komt die mening vandaan?

   Socrates
De Griekse filosoof Socrates zei al in de vierde eeuw voor Christus regelmatig tegen zijn toehoorders in Athene: ‘Een mening is het resultaat van een dialoog met jezelf.’
Een interessante omschrijving die tot nadenken stemt. Iedereen kan in principe een dialoog met zichzelf aangaan, maar de kwaliteit van de uitkomst is afhankelijk van je intelligentie, kennis en reflectievermogen. 

Osho over meningen

De een vindt je lelijk, haat je, heeft een hekel aan je; de ander vindt je zo mooi, zo gracieus, dat er niemand is die met jou vergeleken kan worden — je bent onvergelijkbaar. Wat ga je nu doen met deze twee meningen? Je weet niet wie je bent; nu deze twee meningen er zijn — hoe kun je oordelen welke juist is? Je zou graag willen dat de mening juist is die zegt dat je mooi bent; je houdt niet van de mening die zegt dat je lelijk bent. Maar het is geen kwestie van leuk vinden of niet leuk vinden. Je kunt niet doof zijn voor de andere mening, die is er ook. Je kunt het onderdrukken in je onderbewustzijn, maar het zal daar blijven.
Je verzamelt meningen van je ouders, van je familie, van je buurt, van de mensen met wie je werkt, van de leraren, van de priesters… duizenden meningen die in je opkomen. En dit is hoe je een beeld van jezelf gaat creëren. Het zal een puinhoop zijn. Het zal geen gezicht hebben, geen vorm, het zal een chaos zijn. Dat is hoe iedereen is, een chaos. Er is geen orde mogelijk, omdat het centrum ontbreekt dat de orde kan scheppen.

Osho: The Dhammapada, Vol 2, # 4, vraag 3

Als je al weet. mis je veel; als je niets weet kun je niets missen.
Socrates zei op zijn oude dag: ‘Nu weet ik niets meer!’ Dat was volwassenheid. Helemaal aan het eind zei hij: ‘Ik weet niets.’
Het leven is zo uitgestrekt. Hoe kan deze kleine mind dat weten? Hooguit zijn glimpjes genoeg. Zelfs die zijn te veel. Het bestaan is zo enorm uitgestrekt en oneindig, zonder begin, zonder eind… hoe kan deze kleine druppel bewustzijn dat weten? Het is al mooi dat er een paar glimpjes komen, er een paar deuren opengaan, er een paar momenten plaatsvinden wanneer je in contact komt met het bestaan. Maar die momenten kunnen niet worden omgezet in kennis. En je mind heeft de neiging om dat wel te doen – dan wordt het steeds onvolwassener.
Dus moet je om te beginnen in staat zijn om te leren en mag je leervermogen nooit belast worden door kennis, nooit bedekt worden door stof. De spiegel van het leren moet schoon en fris blijven, zodat ze kan blijven reflecteren.

Osho: Ancient Music in the Pines # 2, vraag 1

Een bijdrage van Antar Marc.