Hoe stop je het denken? Deel 3

Er bestaat geen manier om het met geweld te stoppen — wees niet gewelddadig. Beweeg liefdevol, met  diepe eerbied – en het zal beginnen te gebeuren, als vanzelf. Je hoeft alleen maar toe te kijken. En wees niet haastig. De moderne mind heeft veel haast. Hij wil onmiddellijke methoden hebben om de mind te stoppen. Vandaar dat drugs aantrekkelijk zijn. Mm? Je kunt de mind dwingen om te stoppen door chemicaliën, drugs, te gebruiken, maar dan ben je weer gewelddadig tegen het mechanisme. Dat is niet goed. Dat is destructief. Op deze manier zul je geen meester worden. Je kan de mind misschien wel stoppen door drugs te gebruiken, maar dan worden drugs je meester – jij wordt geen meester. Je bent gewoon van baas veranderd, en je bent ten kwade veranderd. Nu zullen de drugs macht over je hebben, ze zullen je bezitten; zonder hen zul je nergens zijn.

Meditatie is niet een inspanning tegen de mind. Het is een manier om de mind te begrijpen. Het is een zeer liefdevolle manier om getuige te zijn van de mind – maar je moet natuurlijk heel geduldig zijn. De mind die je in je hoofd meedraagt is in de loop van eeuwen, millennia ontstaan. Jouw kleine mind draagt de hele ervaring van de mensheid in zich — en niet alleen van de mensheid: van dieren, van vogels, van planten, van rotsen. Jij hebt al die ervaringen al doorgemaakt. Alles wat tot nu toe is gebeurd, is ook in jou gebeurd. In een heel klein notendopje draag je de hele ervaring van het bestaan mee. Dat is wat je mind is. Eigenlijk klopt het niet als je zegt dat het van jou is: het is collectief; het is van ons allemaal.

De moderne psychologie is in de buurt gekomen, vooral de Jungiaanse analyse is in de buurt gekomen, en ze zijn iets gaan voelen als een collectief onbewuste. Je mind is niet van jou — het is van ons allemaal. Onze lichamen zijn zeer afgescheiden; onze minds zijn niet zo afgescheiden. Onze lichamen zijn duidelijk gescheiden; onze minds overlappen elkaar — en onze zielen zijn één. Lichamen gescheiden, minds overlappend, en zielen zijn één. Ik heb geen ziel die anders is en jij hebt geen ziel die anders is. In het centrum van het bestaan ontmoeten we elkaar en zijn we één. Dat is wat God is: het ontmoetingspunt van alles. Tussen God en de wereld — ‘de wereld’ betekent de lichamen — staat de mind. De mind is een brug: een brug tussen het lichaam en de ziel, tussen de wereld en God. Probeer deze niet te vernietigen!

Velen hebben geprobeerd hem te vernietigen door middel van Yoga. Dat is een verkeerd gebruik van Yoga. Velen hebben geprobeerd hem te vernietigen door middel van lichaamshouding, ademhaling – ook dat geeft subtiele chemische veranderingen van binnen. Bijvoorbeeld: als je op je hoofd staat in sirshasan – in de hoofdstand – kun je de mind heel gemakkelijk vernietigen. Want wanneer het bloed te veel als een vloed naar het hoofd stroomt — wanneer je op je hoofd gaat staan is dat wat je probeert te doen…. Het mechanisme van de mind is zeer delicaat; je overspoelt het met bloed. De delicate weefsels zullen afsterven.

Dat is waarom je nooit een hele intelligente yogi tegenkomt — nee. Yogi’s zijn, meer of minder, dom. Hun lichamen zijn gezond — dat is waar — sterk, maar hun minds zijn gewoon dood. Je zult geen sprankje intelligentie zien. Je zult een heel robuust lichaam zien, dierlijk, maar op de een of andere manier is het menselijke verdwenen. Als je op je hoofd staat, dwing je door de zwaartekracht bloed het hoofd in. Het hoofd heeft bloed nodig, maar in een hele kleine hoeveelheid; en heel langzaam, niet als een vloed. Tegen de zwaartekracht in bereikt heel weinig bloed het hoofd op een zeer stille manier. Als er te veel bloed in het hoofd komt, is dat destructief. Yoga is gebruikt om de mind te doden; ademhaling kan worden gebruikt om de mind te doden. Er zijn ademhalingsritmes, subtiele ademhalingsvibraties, die zeer ingrijpend kunnen zijn voor de delicate mind. De mind kan erdoor vernietigd worden. Dit zijn oude trucs. Nu worden de nieuwste trucs geleverd door de wetenschap: LSD, marihuana, en andere. Vroeg of laat zullen er steeds meer verfijnde drugs beschikbaar komen.

Ik ben er niet voor om de mind te stoppen. Ik ben er voor om het in de gaten te houden. Het stopt vanzelf — en dan is het mooi. Wanneer iets gebeurt zonder geweld heeft het een schoonheid van zichzelf, het heeft een natuurlijke groei. Je kunt een bloem forceren en met geweld openen; je kunt aan de bloemblaadjes van een knop trekken en haar met geweld openen — maar je hebt de schoonheid van de bloem vernietigd. Nu is ze bijna dood. Ze kan niet tegen je geweld. De bloemblaadjes zullen los hangen, slap, op sterven. Wanneer de knop zich door zijn eigen energie opent, wanneer hij zich opent uit eigen beweging, dan zijn die bloemblaadjes levend. De mind is je bloei – forceer hem op geen enkele manier. Ik ben tegen alle kracht en tegen alle geweld, en vooral geweld dat op jezelf gericht is. Kijk gewoon — in diep gebed, liefde, eerbied. En zie wat er gebeurt! Wonderen gebeuren vanzelf. Het is niet nodig om te trekken en te duwen.

Osho, A Sudden Clash of Thunder # 2, Q 1