Het viooltje staat als nieuw fris te bloeien!

Een koning ging zijn tuin in en kwam stervende bomen, struiken en bloemen tegen. De eik zei dat hij doodging omdat hij niet zo hoog als de den kon zijn. Toen hij zich omdraaide naar de den zag hij dat deze verwelkte omdat hij geen vruchten kon geven zoals de wijnrank. En de wijnrank was aan het afsterven omdat ze niet kon bloeien zoals de roos. Hij vond het viooltje zo fris als nieuw te bloeien!


Bij navraag kreeg hij dit antwoord: ‘Toen u me plantte nam ik het voor lief dat u een viooltje wilde hebben. Als u een eik, een wijnrank of een roos had gewild, had u die wel geplant. Daarom redeneerde ik, omdat u me hier neergezet heeft, dat ik mijn best moet doen om te zijn wat u wilt. Ik kan niet anders zijn dan wat ik ben en daarom doe ik daar mijn uiterste best voor.’

Het viooltje zegt wat Boeddha heeft gezegd. Je bent hier omdat dit bestaan jou nodig heeft zoals je bent. Anders was iemand anders wel hier geweest! Dan had het bestaan jou niet geholpen om hier te zijn, had het jou niet geschapen. Je vervult iets heel essentieel, iets heel fundamenteels, ZOALS JE BENT.
 
Osho, Take It Easy – Talks on Zen Buddhism, Volume 2, pp. 101 – 102

 
Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti.
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.  
Afbeeldingen:
https://daisybanks.files.wordpress.com/2015/06/heartsease.jpg
http://oshobookstore.com/wp-content/uploads/2016/06/Osho-Zen-Tarot.png