Het verschil tussen waarheid en leugen

Zelfs een waarheid wordt een leugen als het door de verkeerde deur bij je binnenkomt: wat je hoort is de leugen en wat je ziet is de waarheid.
 
Iemand vroeg aan Rabia al-Adawiya: ‘Wat is het verschil tussen de waarheid en een leugen?’
En Rabia zei: ‘Vier duim.’
De man stond perplex. Hij vroeg opnieuw: ‘Ik begrijp het niet. Wat bedoelt u?’

   4 duim (4 inches)

Ze zei: ‘Het verschil tussen het oor en het oog is het verschil tussen de leugen en de waarheid. De leugen is alles wat je hoort van je oor. Wat je hoort is de leugen en wat je ziet is de waarheid.’
 
Waarheid is je eigen ervaring, wat je zelf ziet. Ook al heb ik de waarheid gezien en die vertel ik aan jou, zodra ik het vertel zal het voor jou een leugen worden, geen waarheid. Voor mij was het een waarheid, voor mij kwam het door de ogen. Het was wat ik zelf zag.
Voor jou zal het niet zijn wat je zelf zag, het zal iets zijn wat geleend is. Het zal een geloof zijn, het zal geen kennis zijn – geen weten. Het zal door het oor komen. En als je dat gaat geloven, zal je een leugen gaan geloven.
Onthoud dat nu. Zelfs een waarheid wordt een leugen als het door de verkeerde deur bij je binnenkomt. De waarheid moet door de voordeur binnenkomen, door de ogen. Waarheid is wat je ziet. Je moet het zien.
 
Osho, Sufis, the People of the Path – Talks on Sufism, Volume 1, pp. 354 – 355.
 
Afbeelding:
https://www.researchgate.net/profile/Pramita_Suwal3/publication/271826519/figure/fig4/AS:304789259866116@1449678830213/Figure-4-Measurement-of-eye-ear-distance.png

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.

Vorige verhalen


De tranen van de discipel


Wat is klein?


Picasso’s nepschilderij


Sherlock Holmes komt aan in de hemel


Najrani legt uit