Het leven als een film

Neem dit hele leven als een mythe, als een verhaal. Het is er een, maar als je het eenmaal zo opvat, zul je niet ongelukkig zijn. Ongelukkig zijn komt voort uit te veel ernst.
Probeer het eens zeven dagen. Zeven dagen lang slechts één ding onthouden: dat de hele wereld slechts een drama is – en je zult niet meer dezelfde zijn. Gewoon zeven dagen lang. Veel zal je niet verliezen, want je hebt niets te verliezen. Je kunt het proberen: neem zeven dagen lang alles als een drama, gewoon als een show.

Deze zeven dagen zullen je veel glimpen geven van je boeddha-natuur, van je innerlijke zuiverheid.  En als je eenmaal die glimp hebt, kun je niet meer dezelfde zijn. Je zult gelukkig zijn, en je kunt je niet voorstellen wat voor soort geluk je kan overkomen, omdat je geen geluk hebt gekend. Je hebt alleen graden van ongeluk gekend – soms was je meer ongelukkig, soms minder ongelukkig, en wanneer je minder ongelukkig was, noemde je dat ‘geluk’. Je weet niet wat geluk is, omdat ‘jij’ het niet kunt weten.
Als jij een opvatting van de wereld hebt, waarin je die heel erg serieus neemt, kun je niet weten wat geluk is. Geluk gebeurt alleen wanneer je gegrond bent in deze houding, dat de wereld maar een toneelstuk is.

Probeer dit dus, en doe alles op een hele feestelijke manier, als een feest, als een act, niet iets echts. Als je een man bent, speel, wees een toneel-man; als je een vrouw bent, wees een toneel-vrouw.  Maak er gewoon een een spel van. En natuurlijk zijn er regels. Elk spel dat gespeeld wordt heeft regels nodig. Het huwelijk is een regel; en echtscheiding is een regel – maar neem het niet serieus.
Het zijn regels, en de ene regel leidt tot de andere. Echtscheiding is ‘slecht’ omdat het huwelijk slecht is: de ene regel brengt de andere voort!  Maar neem ze niet serieus, en kijk dan eens hoe de kwaliteit van je leven onmiddellijk verandert.

Gedraag je met je vrouw of man, of je kinderen alsof je een rol speelt in een drama: en zie er de schoonheid van in. Als je een rol speelt, probeer je efficiënt te zijn, maar je wordt er niet door verstoord. Dat is niet nodig: je doet die rol en je gaat slapen. Maar vergeet niet dat het een rol is, en neem zeven dagen lang voortdurend deze houding aan.
Dan kan geluk je overkomen, en als je eenmaal weet wat geluk is hoef je niet over te gaan tot ongelukkig zijn, want het is jouw keuze. Je bent ongelukkig omdat je een verkeerde levenshouding hebt gekozen. Je kunt gelukkig zijn als je een juiste houding kiest.  

Boeddha besteedt zoveel aandacht aan ‘juiste houding’. Hij maakt er een basis van, een fundament: juiste houding. Wat is juiste houding?  Wat is het criterium?  
Voor mij is dit het criterium: de houding die je gelukkig maakt is de juiste houding, en er is geen objectief criterium. De houding die je ongelukkig en miserabel maakt is de verkeerde houding. Het criterium is subjectief; jouw geluk is het criterium.

Osho: The Book of Secrets #37