Dat gevoel van verwondering

Innocence, Knowledge and Wonder.
Wat is er met het gevoel van verwondering gebeurd dat ik als kind had?
In het boek wordt gekeken naar het laatste stadium waarin we onschuldig waren, namelijk tijdens onze kindertijd. Hoe kunnen we deze kwaliteit in latere stadia terugwinnen? In plaats van met cynisme en een gevoel van hopeloosheid dat zoveel volwassenen kenmerkt, benaderen we het leven dan met verwondering en spontaniteit. In veel godsdiensten wordt immers ook aangegeven dat we naar het paradijs kunnen terugkeren als we weer als kinderen worden.
Als volwassen mens de pluisjes van een uitgebloeide paardebloem wegblazen, tegen jezelf praten of intens genieten van de lichtjes in je tuin die als het donker wordt spontaan aangaan doordat ze overdag door de zon opgeladen zijn…. je voelt je bijna betrapt als een andere persoon je zo bezig ziet. Het is alleen iets voor jonge kinderen of voor als je spijtig genoeg in de fase van kindsheid beland bent, maar zoiets doet een volgroeid mens met gezond verstand nu eenmaal niet. En je doet je best om snel weer gewoon aangepast gedrag te vertonen, mocht een jou onbekend persoon getuige zijn van jouw kinderlijke gedrag in deze.

En zo komt het dat een alleen een jong kind onschuld heeft. Maar dat wordt al snel overdekt door grote hoeveelheden kennis en informatie. Osho heeft het erover in het boek ‘Innocence, Knowledge and Wonder’, dat een kind van een simpele dwaas tot een complexe dwaas wordt. Dit ligt nu eenmaal in de aard der dingen. En de honger naar kennis is groot, vandaar dat Adam en Eva ook niet van de vruchten van de boom die hiernaar verwees af konden blijven.

Terugkeren naar onschuld impliceert daarom veel dingen afleren. We kunnen weer onschuldig worden als we ons dat onszelf toestaan wat de reactie van de omgeving ook moge zijn. En per slot van rekening zijn we meestal zelf ons eigen grootste criticasters. Verder is het loslaten van kennis en informatie een absolute must omdat die verstikkend werken op het verwonderd in het leven staan.
Het boek is in de Nederlandse Boekhandel te bestellen.

Boekbespreking van Donna van der Steeg.