Het Feminiene

Wat mooi! In het tijdschrift ‘De Optimist’ een artikel over de Feminiene kant van Leiderschap. Anita Tamming is publiciste gespecialiseerd in duurzame transformatie processen van individuen, teams en organisatie, vanuit een Multi Dimensionaal Systeem en met aandacht gericht op fysieke, mentale, emotionele en spirituele aspecten.
Zij zegt: Het vermogen tot zelfonderzoek en reflectie speelt een sleutelrol bij leiderschap, op zoek naar de kern, de essentie van jezelf, die reflectie die het inzicht brengt dat het in Nederlandse bestuurskamers vaak ontbreekt aan feminiene energie. Het wordt ‘hoofd’ – zakelijk rationeel gedomineerd. Maar het hoofd, ons mentale deel is slechts één kant en het emotionele en fysieke niveau geeft zuiverder en eerlijker informatie.
Het brengt mij op de gedachte van de “bestuurskamer” destijds in het Meditation Resort in Poona, bestaande uit 21 personen. En in de vrouw-man samenstelling 1 vrouw meer, geïndiceerd door Osho. De coördinerende functies waren bovendien overwegend in de handen van vrouwen. Aan het slot zet Osho de essentie uiteen van het vrouwelijke t.o.v. het mannelijke.

Tamming zegt: Hoe jij jezelf aanstuurt, bepaalt hoe je de wereld om je heen aanstuurt. En vaak houdt men onbewust oude denkpatronen in stand, wat een onzuivere blik geeft en leidt tot herhaling.
Zij gelooft dat bewustwording een veel grotere rol moet spelen in ons leven, dat bestuurders zich bewust moeten zijn van hun plek in een grotere wereld dan alleen de organisatie zelf. Het vermogen tot zelfreflectie, aldus Tamming, vraagt moed, want pas nadat je de diepte bent ingegaan, je als bestuurder dit persoonlijke en professionele transformatieproces bent aangegaan, kunnen nieuwe inzichten en een heldere blik ontstaan in de bestuurskamer. Vele systemen in de bestuurskamers  zijn nu uit balans, een teveel aan masculiene energie en een toenemende behoefte aan feminiene energie, een streven naar een natuurlijk evenwicht, een hand in hand gaan van beide energieën. Beide kanten zitten in ons mens-zijn. Bij masculiene energie horen daadkracht en doelstellingen en feminiene energie zorgt voor verbinding, empathie en creativiteit.
Tamming ervaart dat organisaties die feminiene  energie hebben ingebed duurzamer zijn. Helaas is er de veronderstelling dat vrouwen in de bestuurskamer zich meer als mannen gedragen, terwijl ze juist meer in hun feminiene kracht zouden moeten gaan staan waardoor er ruimte voor nieuw leiderschap ontstaat, nieuwe spelregels. Daardoor kunnen bestuurders  meer vanuit hun menszijn dan vanuit hun rol als bestuurder gaan functioneren, een gezonde combinatie van richting geven en verbinding maken.

Osho over het thema ‘feminien’:

Respecteer het vrouwelijke, want het  staat hoger, beslist hoger dan de mannelijke kwaliteiten. Maar de mannelijke chauvinistische mind kan dat niet accepteren. Vanuit een minderwaardigheidscomplex heeft de mannelijke mind geprobeerd het vrouwelijke te onderdrukken, wat hem vanuit zijn overheersing is gelukt. Het vrouwelijke is ontvankelijk, kent overgave, weet hoe iets los te laten, weet hoe zich aan te passen, zelfs aan de mannelijke houding.

Het hele menselijke verleden is lelijk en de reden is dat we niet hebben toegelaten de vrouwelijke kwaliteiten te laten bloeien.

Lao Tzu voelt dat de aard van het bestaan meer als een vrouw is dan als een man, want de man komt uit de vrouw en de vrouw komt uit de vrouw. De vrouw lijkt een basiselement te zijn en de man is er uit voortgekomen; de vrouw lijkt meer elementair te zijn, meer natuurlijk. Biologen zeggen dat de man een onbalans heeft in zijn biologie, terwijl de vrouw symmetrisch is, gebalanceerd. Daarom ziet ze er mooier uit,

De man maakt zich zorgen en overal probeert hij zichzelf te bewijzen. Vrouwen maken zich geen zorgen om zich te bewijzen, zij leven in een ontspannen staat. Een man kan ook vrouwelijk zijn, dan leeft hij in het moment en geniet ervan.

Uit Osho, The Book.

Een bijdrage van Prem Abhay.