Het derde oog

Laatst ging ik, de energie tussen mijn ogen volgend, in mezelf op zoek naar: ‘Wie ben ik?’ Op een gegeven moment vond ik mezelf ondergedompeld in een groot niets. De sensatie was heel sterk. Ik kon niet verder. Ik was zo bang voor deze leegte dat ik stopte. 
Osho, wat is deze energie die tussen de ogen gevoeld wordt? Is dat het zogenaamde ‘derde oog’? Als dit de juiste weg was, waarom was ik dan zo bang en moest ik beven?

Dit is de juiste weg. Daarom ben je zo bang geworden, omdat de juiste weg een zekere dood betekent, de dood van je ego, de dood van je persoonlijkheid zoals je die gekend hebt. En het begin en de geboorte van je essentiële zelf. Maar de dood komt eerst, vandaar de angst en het beven. De wederopstanding komt later.
Je bent in een heel mooie ruimte geweest. Dit is het derde oog, waar in het Oosten al minstens tienduizend jaar over gesproken wordt. Het is alleen symbolisch, je hebt twee ogen om te zien: de wereld van dualiteit, de dag en de nacht, het mooie en het lelijke, het echte en het onechte. De hele wereld bestaat uit dualiteiten. 
Het derde oog is een poëtische en symbolische uitdrukking dat je twee ogen één zijn geworden, dat alle dualiteit is verdwenen. Voor de buitenwereld zijn twee ogen nodig. Voor de binnenwereld slechts één helder zicht. Want binnenin is er geen dualiteit, er is alleen eenheid.

Je vraag is: Laatst ging ik, de energie tussen mijn ogen volgend, in mezelf op zoek naar: ‘Wie ben ik?’ Op een gegeven moment vond ik mezelf ondergedompeld in het grote niets.

Dit zijn de ruimtes als je naar binnen gaat. Maar dit niets is niet negatief. Nog even wat meer vertrouwd ermee raken en je zult verbaasd staan: het verscheen als niets, omdat er niets was wat je ooit eerder hebt gekend, of zelfs maar hebt gedroomd. Maar zodra je vertrouwd raakt met het niets, begin je een immense vervulling te voelen. Een overstromende energie. Dit niets is het begin van volheid en heelheid. 

Het gevoel, zeg je, was heel sterk. Ik kon niet verder; ik voelde me zo bang voor deze leegte dat ik stopte.

Wees eens wat intelligenter. Het niets omringde je, maar je was niet niets! Je was er getuige van, je was er los van. De leegte kan je omringen, het kan uitgestrekt zijn en kan je doen beven, maar je bent het niet. Wie zal er anders bang worden en stoppen met vooruit gaan? Wie zal zich omdraaien?  
Je wezen is totaal gescheiden van het niets en de leegte die je hebt gevoeld. Als je je alleen dit herinnerd had – ik ben het niet – zou de angst verdwenen zijn. Onthoud misschien de volgende keer dat je niets kunt zijn dat je tegenkomt. Je kunt jezelf niet tegenkomen. Je kunt jezelf niet ontmoeten. Dus wat je ook tegenkomt, het staat los van jou. Het is niet nodig om bang te zijn. 

Maar het overkomt bijna iedereen. Je bent alleen, omringd door niets, leegte, en er ontstaat een diepe angst dat je misschien dicht bij de dood komt. Omdat in onze mind de associatie met niets en leegte met de dood is. Maar zelfs de dood ben je niet! Je gaat er doorheen. Het is een doorgang. En als je alert bent, kun je er doorheen, zonder angst. Integendeel, je kunt genieten van de stilte, de vrede, de onmetelijkheid, de oneindigheid die je omringt! Je bent bijna in een oceanische staat van bewustzijn.
Maar nu ken je de deur: het derde oog. Reis er verder in zodat je meer en meer vertrouwd raakt. En het niets zal je, in plaats van je bang te maken, doen dansen, omdat het niet vernietigend is.  Het zal je individualiteit geven. Het zal je vrijheid geven. En als je doorgaat en doorgaat, zul je je diepste centrum bereiken, dat leven is.

De dood overkomt altijd het lichaam, maar nooit jou. En als je het doodloze in jezelf gevonden hebt, zullen al je angsten voor altijd verdwijnen. En een mens zonder angst is waarlijk en authentiek waardig. Je zult trots zijn dat je het juiste pad hebt gevonden.
Zeer weinig mensen zijn naar binnen gereisd vanwege deze angst. Als ze naar binnen gaan, houdt de angst hen tegen en keren ze terug naar de wereldse wereld waar alles vergankelijk is, waar alles zal sterven, waar alles wat je bezit door de dood zal worden weggenomen.
De dood is machteloos, alleen tegen iemand die zichzelf kent. Maar voordat je jezelf kunt kennen, zul je door deze prachtige ruimte van niets, leegte, eenzaamheid moeten gaan. Verheug je dus en wees dankbaar dat jou een geweldige ervaring is overkomen!

Osho: The Razor’s Edge #30.

Image by fszalai from Pixabay.