Het derde oog blijft altijd open

Deze weken staan in het teken van Osho’s commentaar op Hsin Hsin Ming – het Boek van Niets van de Chan meester Sosan, de derde patriarch van Zen.
Het volgende is het derde stuk uit hoofdstuk 7.
Voor de vorige afleveringen, zie: Het Boek van Niets.

ALS HET OOG NOOIT SLAAPT,
ZULLEN ALLE DROMEN VANZELF OPHOUDEN. 

ALS DE MIND GEEN ONDERSCHEID MAAKT,
ZIJN DE TIENDUIZEND DINGEN ZOALS ZE ZIJN,
VAN ÉÉN ESSENTIE. 

Elk mechanisme heeft rust nodig. Niet alleen je lichaam, elk mechanisme heeft rust nodig, dan herleeft het weer. Alleen het bewustzijn heeft geen rust nodig, omdat het geen mechanisme is. Het heeft geen brandstof nodig. Het is eeuwigdurende energie, het is energie zonder oorzaak. Het is er altijd.
Daarom gebruikt Sosan een enkelvoudig woord: ALS HET OOG NOOIT SLAAPT…. Anders zou hij zeggen ‘als de OGEN’. Het is het derde oog waar hij het over heeft. Zelfs wanneer je lichaam slaapt, heb je dan gekeken? Kijk eens even en je zult het weten – iets in jou blijft wakker.
Zelfs terwijl je vast slaapt, is er iets, waarvan je misschien niet precies weet wat het is, maar ergens in jou blijft een punt een getuige.
Daarom kun je ‘s ochtends zeggen: ‘Vannacht heb ik lekker geslapen.’ Of je echt slaapt, wie weet dat? Hoe kun je dat weten, want je sliep vast? Wie heeft het in de gaten gehouden om ‘s ochtends te zeggen dat het diep en lekker was en zonder dromen? Op sommige dagen zeg je dat het verstoord was: ‘Dromen en dromen en dromen en ik kon niet goed slapen.’ Wie weet dat? Iemand kijkt voortdurend toe. 

Dit is het derde oog dat altijd open blijft – zelfs niet knippert, het blijft altijd zonder te knipperen. Het heeft geen ooglid, het sluit nooit. Dit derde oog is slechts een symbolisch iets. Het derde oog betekent dat er in jou een eeuwige visie is, een eeuwige waakzaamheid, een eeuwige getuige die nooit slaapt. En omdat het nooit slaapt, droomt het ook nooit, want dromen maakt deel uit van de slaap. Dat derde oog kan de waarheid zien, want er is geen slaap en geen dromen.
Je moet zoeken naar dat punt in jezelf dat nooit slaapt. Dit is de hele zoektocht, de hele inspanning van een zoeker. De waarheid is niet ergens buiten. De hele vraag is hoe je dat punt in jezelf kunt zoeken dat nooit slaapt, dat nooit onbewust is, dat altijd alert en bewust is. Dat is de straal van God in jou.
En als je het eenmaal zoekt, de straal van constante waakzaamheid, kun je vanuit die straal naar de bron reizen. Die bron is God. Als je één straal kunt grijpen, kun je de zon bereiken, de bron zelf. Je hoeft alleen maar te reizen – dat wordt je weg en pad.

Als je een getuige in jezelf vindt, heb je het pad gevonden. Word nu meer en meer en meer dat bewustzijn. Laat al je energie in dat bewustzijn bewegen. En hoe meer je gewaar wordt, hoe minder dromen… minder… minder….
Er komt een moment: plotseling ben je alleen nog maar de getuige, de mind is verdwenen. De hele energie van de mind is opgelost in het derde oog. Twee ogen zijn verdwenen, nu ben je alleen nog maar een getuige. Dit getuigende zelf is het punt van waaruit de wereld verdwijnt en het goddelijke zich openbaart. 

Osho: Hsin Hsin Ming – The Book of Nothing #7

Meer: Het derde oog blijft altijd open