Harari, Vipassana en Goenka

De jonge Israëlische hoogleraar geschiedenis Harari heeft de afgelopen jaren furore gemaakt met zijn bestsellers ‘Homo Sapiens’ en ‘Homo Deus’. Het zijn goed gedocumenteerde, zeer relativerende en prikkelende boeken van een erudiet mens, die zijn inspiratie vindt in vipassana meditatie die hij van de Birmees-Indiase leraar S.N.Goenka heeft geleerd.
In de jaren 80 gingen ook veel sannyasins van Osho naar Goenka, die toen beweerde dat Osho vipassana van hem had geleerd. Dat was een vreemde leugen volgens Osho, die Goenka nooit heeft ontmoet en al over vipassana schreef toen Goenka nog in de leer was bij zijn Birmese leraar. 

   Boeddhistische monnik.
‘Mijn eerste boek kwam in 1960 uit toen hij nog in Birma was en niemand hem kende. En mijn eerste boek gaat over vipassana! Ik heb de naam vipassana niet gebruikt omdat vipassana een woord is uit een dode taal, Pali. Niemand spreekt het nog. In Boeddha’s tijd werd het gesproken en toen het boeddhisme uit India verdween verdween Pali, de taal van de boeddhisten, ook. 
Vipassana betekent gewoon getuige zijn. En dat probeer ik mijn hele leven, om jullie aanwezig zijn, getuige zijn, alert zijn, bewustzijn te leren. Ik gebruik hedendaagse woorden.’
Osho: From Death to Deathlessness #21.
Meer: Osho on Vipassana and Goenka