Goed nieuws

Er is een oud gezegde: geen nieuws is goed nieuws. Ik voel dat het niet compleet is.
Ik wil het aanvullen: Goed nieuws is geen nieuws, want goed nieuws zorgt niet voor sensatie. Moord is nodig, zelfmoord is nodig, verkrachting is nodig; alle soorten misdaden zijn nodig. Maar om mensen te blijven voeden met al dit soort nieuws – denk je dat je de mensheid dient? Ken je het psychologische effect van dit alles?
Iemand die elke ochtend leest over moorden, zelfmoorden, verkrachtingen — allerlei soorten misdaden — wordt er immuun voor, hij voelt zich er niet slecht door. Het is zoals het leven is; het gebeurt overal ter wereld.

Als oorlog de enige realiteit is die de voorpagina’s van alle kranten, televisies, radio’s beslaat; als sluwe politici de enige mensen zijn wier uitspraken altijd op de eerste pagina staan…. Heb je ooit op de eerste pagina de uitspraak van een musicus gezien, de uitspraak van een beeldhouwer, zijn foto, de uitspraak van een dichter, zijn foto?
Nee, dat is geen nieuws. Ze zijn te mooi om nieuws te zijn. 

De journalistiek corrumpeert de mensheid. Het geeft mensen het gevoel dat misdaad de manier van leven is. Als je geen misdaad pleegt, ben je gewoon een dwaas. Iedereen doet het en komt ermee weg. Criminelen worden president, minister-president. Je hebt nog nooit gehoord dat een groot wetenschappelijk genie president van een land is geworden, of dat een groot gitarist premier van een land is geworden. Deze mensen worstelen gewoon om te overleven. Misschien leven ze anoniem en sterven ze anoniem.

Meer: Goed nieuws