Gevaarlijk leven

Siddhartha van Langen las het manuscript voor een autobiografisch werk in wording van Hans Bogers, en liet zich daardoor inspireren tot bijgaande ‘column’. Het is niet zozeer een kritische recensie of commentaar maar vooral een eerbetoon aan een decennia oude vriendschap. Daarnaast wordt in het kort teruggekeken op dertig tot veertig jaar geestelijke ontwikkeling. Siddhartha schreef eerder ‘In de ban van de Kinderjaren’ en ‘Van Rome naar Poona’, beide gepubliceerd in 1981, nadat hij enkele jaren bij Osho was geweest.

   Siddhartha

LIVING DANGEROUSLY

Jaren geleden was ik in Poona een paar weken te gast bij een Indiase familie waar Laxmi, de vroegere secretaresse van Osho, ook verbleef. Tijdens een van onze gesprekken aan de keukentafel vertelde ze dat ze in Amerika samen met Osho in de auto zat om hem weg te brengen naar de toen pas aangekochte ‘Muddy Ranch’ in de staat Oregon.
Laxmi had tevoren jarenlang in India gezocht naar een grotere plek voor de nieuwe commune, totdat Osho naar Amerika ging voor een speciale doktersbehandeling en daar langere tijd wilde blijven.
Ze vroeg aan Osho in de auto: ‘Zou U dat nu wel doen om in dit conservatief christelijke bolwerk een commune te beginnen? Is dat niet vragen om moeilijkheden?’
Osho keek haar lachend aan en zei alleen maar: ‘Laxmi, I love the danger…’

Meer: Gevaarlijk leven