Genieten is moeilijk?

Osho, waarom is het zo moeilijk om te genieten?

Het is moeilijk om te genieten omdat ‘jij’ moet verdwijnen. Blijheid is mogelijk als ‘jij’ er niet bent. ‘Jij en blijheid’ kunnen niet naast elkaar bestaan: wanneer blijheid er is, ben jij afwezig, wanneer ‘jij’ er bent, is de blijheid afwezig. Ze zijn als licht en duisternis: ze kunnen niet samen bestaan op dezelfde plaats. Daarom is genieten ‘moeilijk’; het is niet gemakkelijk: want sterven is moeilijk; sterven is niet gemakkelijk.
En alleen zij die weten hoe ze moeten sterven, van moment tot moment, weten hoe ze moeten genieten. Hoe beter je in staat bent te sterven, hoe dieper je vreugde zal zijn. Intens zal de vlam ervan zijn en groot zal de bloei ervan zijn.

Het is ook moeilijk om te genieten, omdat je er zoveel in geïnvesteerd hebt om miserabel te blijven. Zolang je dat niet inziet, kun je blijven proberen te genieten, maar je zult nooit genieten. Die investering in ellende moet je loslaten. 
En van jongs af aan leert iedereen dat ellende loont. Als je ongelukkig bent zijn ouders liefdevoller; als je ziek bent zijn ouders zorgzamer. 
Als je gelukkig bent, gezond, daar geeft niemand om – je krijgt geen aandacht. En aandacht is voeding voor het ego; zonder aandacht kan het ego niet leven – het is zijn eigen adem. Net zoals het lichaam zuurstof nodig heeft, heeft het ego aandacht nodig.

Wanneer je gezond en gelukkig bent, geven ouders je geen aandacht; dat is niet nodig. Maar wanneer je ziek bent, ellendig, je huilt, je weent, krijgt de hele familie aandacht voor je behoeften, alsof je een soort noodsituatie hebt gecreëerd. Ze laten al hun werk vallen: de moeder rent de keuken uit, de vader laat zijn krant vallen, en iedereen is op jou gericht. Het geeft je een enorme ego-vervulling. 
En geleidelijk aan leer je de weg van het ego: blijf miserabel en de mensen zullen aandacht aan je besteden. Blijf miserabel en ze zullen met je meeleven. 
En wanneer je geniet heeft niemand sympathie voor je. 

Osho: The Secret of Secrets, Talks on the Secret of The Golden Flower #6