Gameverslaving: slaaf van de mind

Gameverslaafd zijn betekent ‘onderdanig zijn aan de mind’.
De World Health Organisation erkent vanaf 18 juni gameverslaving als een officiële verslaving. Maar erkennen betekent niet dat ook begrepen wordt hoe verslaving in elkaar zit. De 15-jarige Raoul doet voor de NOS zijn verhaal: Afkicken omdat je te veel gamet: ‘Ik vergooide mijn leven’. Het gamen had hem volledig in zijn greep. Hij ging zelfs tot diefstal over om geld voor extra game opties te hebben. Verder geeft hij aan: ‘Mijn hersens zeiden je moet doorgaan met gamen, stoppen mag niet.’ In Osho’s visie wil dit zeggen dat de mind de baas over je geworden is, de meester. En dat kan niet anders dan tot problemen en vastlopen leiden. In dit geval uitte het zich in gebukt gaan onder een gameverslaving, maar het betreft uiteraard elke verslaving. Gelukkig heeft Raoul de verslaving achter zich kunnen laten door een afkickprogramma in een verslavingskliniek te volgen. Hij zegt: ‘Ik heb een bepaalde controle over het gamen gekregen. Ik heb niet meer het idee dat het moet.’


In Osho’s visie is de mind de wortel van het probleem. Je kunt namelijk wel controle over iets krijgen en uiteraard is dat fijn. Maar het volgende kan zich toch ook weer aandienen. Het gaat er om de mind te leren gebruiken waarvoor hij bedoeld is. De mind is bedoeld om ons te dienen en niet om meester over ons te zijn. Het gaat erom ‘voorbij de mind’ te komen. En die situatie van ‘voorbij de mind’ bereiken we door meditatie, door de waarnemer te zijn van wat er zich afspeelt en steeds stiller van binnen te worden.

Dit proces wordt beschreven in ‘The Mind a Beautiful Servant a dangerous Master’. De mind, mooi als knecht, gevaarlijk als meester. Het is een deel van het boek Satyam Shivam Sundaram, verkrijgbaar als e-book.