Ga niet interpreteren!

Een man die tot twintig jaar was veroordeeld hield zichzelf geestelijk gezond door vriendschap te sluiten met een mier die zijn cel met hem deelde. Hij maakte zelfs een huis van twee verdiepingen voor hem in een lucifersdoosje.
Om de tijd te doden maakte de gedetineerde een klein gitaartje en in vijf jaar leerde hij de mier zingen en gitaarspelen. Tijdens de lange winteravonden was de mier een grote troost voor zijn weldoener door de optredens en concerten die hij gaf. Na nog eens vijf jaar had de gedetineerde de mier geleerd om te dansen en na twaalf jaar was hij ook een volleerd doedelzakspeler.
Naarmate de dag naderde dat hij vrij zou komen begon het de gedetineerde te dagen dat hij het grootste televisie optreden ooit in zijn bezit had.
Hij zou rijk worden, beroemd …
Op de dag van zijn vrijlating haastte de ex-gedetineerde zich naar de dichtstbijzijnde kroeg om zijn vrijheid te vieren. Hij bestelde een pint en haalde het lucifersdoosje tevoorschijn terwijl hij die opdronk, schudde de mier op de toonbank van de lege bar en vroeg om een deuntje.

De mier maakte van de gelegenheid gebruik door een geweldige uitvoering ten beste te geven van ‘The heart bowed down.’
Het was een sterk optreden. De eigenaar, overmand van vreugde, riep de barman en knikte naar de mier. ‘Wat zeg je daar nou van?’ zei hij. Waarop de barman zijn hand optilde, neer liet komen op de toonbank en de mier doodsloeg.
‘Dat spijt me meneer,’ zei hij, ‘maar dat heb je met dat warme weer.’
 
Nou gaf de barman zijn eigen interpretatie eraan. Hij keek niet naar die mier. Zoiets gebeurde wel vaker – dan riep iemand, een klant, hem en zei: ‘Kijk, een mier op tafel.’ En dan maakte hij hem dood met de woorden: ‘Dat heb je met dat warme weer.’
Nou heeft hij een van de kostbaarste mieren doodgemaakt.
Dat krijg je ervan als je jouw interpretaties eraan geeft.

Osho: Sufis, the People of the Path – Talks on Sufism, Volume 2, pp. 295-296.
Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.

Afbeeldingen: 
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/29/77/ee/2977eebd8fe2ed6c51350e66419a19f9.jpg
http://www.traditionalmusic.co.uk/favorite-songs-hymns/favorite-songs-hymns%20-%200177-1.jpg